S-au încasat 8 mil. € dintr-un prejudiciu de 140 mil. €!!!

0
2345
dan-voiculescu

Dosarele de corupţie ICA, Carom sau dosarul Transferurilor, care au ţinut capul de afiş al luptei anticorupţie au adus un prejudiciu total de 140,5 milioane euro. Acum statul încearcă să recupereze cât mai mult din sechestrele impuse de instanţă. În primele şase luni din 2016 s-au recuperat 8,2 milioane de euro.

De la 1 ianuarie 2016, ANAF a început vânzarea masivă a bunurilor sechestrate de instanţă, spune, într-un interviu acordat revistei Capital, Dragoş Doroş, preşedintele ANAF. Oficialul vorbeşte şi despre piedicile dar şi surprizele întâlnite în aplicarea procedurii de executare, în cazul marilor bogaţi.

80 de milioane de lei

În total, din cele 20 de mii de sentinţe, s-au strâns, în valorificare, în şase luni din 2016, 80 de milioane de lei. „Suma va fi cel puţin dublă până la finalul anului”, spune Doroş, într-un interviu acordat Romănia TV.  „Gradul de acoperire a sechestrelor, din cei 8 miliarde de lei care reprezintă valoarea prejudiciilor care au ajuns la noi în urma deciziilor definitive date de instanţe, este undeva sub 30%. Din aceşti 30%, e posibil ca valoarea estimată de parchete, pe bunurile pe care au pus sechestru, să fie una prea mare, sau ca astăzi acele bunuri să nu mai valoreze nici 20% din ce s-a estimat iniţial. Mai mult, din totalul bunurilor sechestrate, constaţi că vandabile sunt 10%. Şi abia acum vorbim de bunurile pe care le putem valorifica. E un exemplu ca să înţelegeţi procedura. De ce sunt vandabile doar atât de puţine? Pentru că de exemplu, sunt multe imobile fără autorizaţii de construire. Legea nu ne permite să valoficăm astfel de bunuri. Nimeni nu ar cumpăra ceva ce nu are titlul de proprietate complet, corect şi aşa cum trebuie”, spune Doroş.

Cât s-a valorificat în cazul lui Dan Voiculescu?

„În ce o priveşte Camelia Voiculescu, de exemplu, avem, din 29 de milioane de lei stabilite de instanţă, deja recuperate aproape 20 de milioane de lei. Şi în următoarele luni s-ar putea să recuperăm 100%. Imobilul din strada Zorileanu a fost vândut cu suma cu care a fost evaluat, respectiv 1 milion de euro. Vorbim de faimoasa casă în care era sediul Crescent. Mai avem de evaluat un apartament în strada Felix din Capitală, aparţinând tot familiei Voiculescu. Şi de acolo vom lua 70 de mii de euro. Mai avem imobilul din comuna Corbeanca, teren şi casă. Iniţial se ştia că e vorba doar de un teren, nu şi de casă. Şi acolo evaluarea e undeva la 2 milioane de euro. Vorbim de bunuri imobile deţinute de fiicele acestuia. În schimb, Dan Voiculescu nu are nimic pe numele lui, ştiţi foarte bine acest lucru. Am vândut pentru prima dată acţiuni. Vorbim de firma Sanagra deţinută tot de familia Voiculescu. Sediile Antenelor pe care noi le-am evaluat deocamdată nu le vindem pentru că mai aşteptăm o decizie a instanţei care să ne permită să încheiem evaluarea. Respectiv noi am făcut această evaluare, a fost contestată în instanţă şi aşteptăm să vedem decizia acum în toamnă. Odată ce o avem, intrăm cu ele în procedura de valorificare. Astăzi, paza ne costă, la cele trei imobile, fostele sedii ale Antenelor, 26 de mii de euro pe lună. Noi sperăm să le vindem până la iarnă”, a adăugat Doroş.

Cât a recuperat statul

De la Marian Iancu

– Suma stabilită cu titlu de prejudiciu sechestru + confiscare: 88,9 mii lei

– Suma recuperată: 378 mii lei

– Suma rămasă: 88,6 mii lei

De la Dan Voiculescu

– Suma stabilită cu titlu de prejudiciu: 266,17 mil. lei

– Suma recuperată: 8,4 mil. lei

– Suma rămasă: 257,67 mil. lei

– Suma stabilit din confiscări rude: 41,7 mil. lei

– Recuperată din confiscări rude: 19,51 mil. lei

– Suma rămasă: 22,22 mil. lei

De la Ioan Becali

– Suma datorată din prejudiciu: 844.603 lei (nerecuperată)

– Suma datorată cu titlu de accesorii (penalităţi) la prejudiciu: 4,51 mil. lei (nerecuperată)

– Suma datorată cu titlu de confiscare: 17,13 mil. lei

Total: 22, 49 mil. lei (nerecuperat)

De la Victor Becali

– Suma datorată cu titlu de confiscare: 5,78 mil. lei

– Suma recuperată: 5,28 mil. lei

– Suma rămasă de recuperat: 500.000 lei

De la Mihai Stoica

– Suma datorată cu titlu de confiscare: 2.212.988 lei

– Suma recuperată: 8.838 lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here