S-a mai compromis ceva în România: creditarea

0
1225

Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, a afirmat la o conferinţă de specialitate că plafonarea dobânzilor la credite va duce la compromiterea creditării în România precizând că ar putea fi afectaţi atât potenţialii clienţi cu venituri mici, cât şi cei cu venituri mari.

„Fără a fi plastic deloc, am putea spune ca şi o concluzie că în România creditarea este compromisă”, a spus Florin Dănescu.

Acesta a precizat că în industria bancară costul creditului este format din mai multe elemente şi că o eventuală plafonare a dobânzilor nu ar mai permite reducerea acestora decât prin diminuarea creditării. Astfel, cheltuielile operaţionale nu mai pot fi reduse după o perioadă de peste 10 ani în care băncile s-au tot optimizat din perspectiva costurilor. Băncile au redus personalul cu peste 25%, reţeaua bancară cu peste 25%, iar în concluzie nu mai există interval de reducere a acestui element de cost.

Un alt element de cost îl reprezintă depozitele atrase de la clienţi şi capitalul, dar nici aici nu există multe posibilităţi. În plus, o eventuală aşteptare de a vedea dobânzi real – pozitive la depozite de acum încolo nu este una realistă.

Există un element care ar putea fi redus, iar acesta este cel al riscului.

„Al treilea element de cost şi cel mai important din perspectiva acestei iniţiative legislative este nivelul de neperformanţă sau riscurile pe care şi le asumă băncile. Cu cât preţul va fi fixat şi va fi mai jos acest interval trebuie să scadă, al neperformanţei. În concluzie, clienţii care ar fi avut riscuri mai mari, dar care puteau să acceseze un credit astăzi, nu vor mai putea să-l acceseze”, a declarat Dănescu, citat de Agerpres.

Astfel, cei cu venituri mai mici care se calificau la limită nu vor mai putea să se califice pentru că vor afişa un risc mai mare. Dar nici cei cu venituri mai mari nu se vor mai putea califice la credite. Dănescu a spus că există posibilitatea de a mai vedea în Europa dobânzi negative.

„Dacă vom vedea în România o dobândă cheie negativă ce vom face? Vom multiplica cu 2,5? Vor veni băncile cu bani de acasă ca să poată să dea credite? Evident că aceasta pune sub semnul întrebării şi portofoliul curent de credite”, a concluzionat Florin Dănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here