S-a închis lista scurtă a candidaţilor pentru cele nouă posturi de conducere din Consiliul de Administrație al CEC Bank, potrivit unor surse guvernamentale. Lista celor 45 de candidaţi, câte 5 pentru fiecare post din CA

0
2009
CEC-bank

Conform contractului, lista a fost trimisă Ministerului de Finanţe pentru selecţia finală. Teoretic, în 15 zile de la data înaintării dosarelor către Ministerul Finanțelor, instituţia ar trebui să încheie procesul de evaluare a candidaților. Salariile vor fi cuprinse între aproximativ 2.000 și 6.000 de euro pe lună.

Ministerul Finanţelor a demarat spre finalul anului trecut, după mai multe tergiversări, procesul de recrutare pentru cei nouă membri ai CA la CEC Bank, scopul acestui proces fiind „creşterea competitivităţii, a profitabilităţii, îmbunătăţirea calităţii activelor, a ratei de adecvare a capitalului şi a structurii de finanţare a băncii”.

Procesul de recrutare și selecție a firmei de consultanță a avut la bază respectarea prevederilor Legii nr. 111/2016 legată de guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, iar criteriul de atribuire în baza căruia s-a încheiat contractul de servicii a fost cel mai bun raport calitate/preț. Licitaţia a fost câştigată de firma de executive search Transearch, în baza unui contract cu o valoare totală de 80.100 de lei (circa. 17.800 de euro), fără TVA.

Lista lungă întocmită de reprezentanții firmei Transearch Internațional S.R.L cuprindea iniţial 70 de dosare de candidați pentru cele nouă posturi de conducere din CEC Bank. Printre cele 70 de dosare s-au aflat și cele ale actualei conduceri a CEC Bank, dar și alte câteva nume ale unor bancheri cunoscuți în România și în străinătate.

În urma procedurii de selecţie care s-a încheiat pe 6 februarie lista scurtă s-a închis cu circa 45 de dosare care vor fi analizate de reprezentanţii guvernului pentru ca din cei cinci candidaţi pe post să fie ales unul singur.

Majoritatea persoanelor rămase pe lista scurtă sunt bancheri străini, mulţi dintre ei români care profesează în străinătate sau bancheri români care au certificare internaţională de management.

Potrivit surselor citate, pe lista scurtă nu se mai regăseşte Mişu Negriţoiu, actualul şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară, dar se regăsesc mai mulţi membri ai conducerii actuale a CEC Bank.

În actualul board al CEC, alături de conducerea executivă formată din Radu Gheţea, Andrei Stamatian, Mihaela Popa și Gheorghe Carabasan, se mai regăsesc Ciprian Badea, Mirela Sitoiu, Valentin Mavrodin, Mihai Gogancea-Vătăsoiu, Magdalena Manea şi Dragoş Doroş (şeful ANAF).

Gheorghe Carabasan este singurul membru al conducerii actuale care nu și-a depus candidatura perntru un viitor mandat, el dorindu-și retragerea din zona executivă (ar putea rămâne consultant pentru un an cum se practică în sistem, pentru a asigura o bună predare a mandatului deținut de el către un alt competitor). Radu Grațian Ghețea și-a depus la rândul său candidatura pentru un nou mandat de președinte al CEC Bank, funcție pe care o deține din 2007.

În baza aceleiași legi a guvernanței corporative, salarizarea membrilor Consiliului de Administrație va fi în cuantum de șase salarii medii nete pe ramură (bancară) pentru președintele CEC Bank și de două salarii medii nete pe ramură pentru membrii Consiliului de Administrație.

Această nouă metodă de calcul a salariilor bancherilor de la o bancă deținută în procent de 100% de stat va duce la un salariu de 6.000 de euro pentru președinte și de maximum 2.000 de euro pentru membrii Consiliului de Administrație. Acestea vor fi probabil cele mai mici salarii din domeniul bancar pentru funcții de conducere.

Spre comparație, Radu Grațian Ghețea câștigă acum 27.000 de euro brut pe lună pentru funcția de președinte, în timp ce membrii executivi ai boardului au salarii cuprinse între 13.500 și 18.500 de euro pe lună.

CEC Bank se află pe locul şase în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de 7,3%. În 2015 a raportat un profit de 11 milioane de lei, banca confruntându-se cu o scădere a marjelor din cauza reducerii dobânzilor la titlurile de stat, unde este unul dintre principalii jucători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here