Romgaz întrerupe livrările de gaze către Elcen

0
3075
Romgaz

Din 27 Septembrie Elcen nu va mai primi gaze din cauza intrării în insolvență.

Romgaz anunță că urmăreşte cu preocupare desfăşurarea evenimentelor care decurg din cererile de insolvenţă ale companiilor bucureştene RADET şi ELCEN, menţionând că societatea este obligată ca din 27 septembrie să întrerupă livrările de gaze naturale către ELCEN.

Cel mai mare creditor

“În cazul intrării în insolvenţă a ELCEN, Romgaz va înscrie creanţele la masa credală, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei. Din 27 septembrie 2016 SNGN Romgaz SA este obligată să întrerupă livrările de gaze naturale către ELCEN. SNGN Romgaz, ţinând cont de situaţia nou creată, sprijină orice iniţiativă a părţilor interesate care să conducă la identificarea unor soluţii durabile pentru asigurarea continuităţii furnizării gazelor naturale pe perioada iernii 2016-2017. Securitatea furnizării este o responsabilitate şi un deziderat continuu al companiei, iar Romgaz si-a asumat furnizarea a peste 50 % din consumul de gaze naturale al populaţiei din România care includ şi 50% din totalul cantităţii de gaze înmagazinate pentru a fi puse la dispoziţie în perioada de iarnă”, transmite Romgaz printr-un comunicat de presă.

Două contracte în derulare

Romgaz a semnat în luna iulie 2016 două contracte de furnizare gaze naturale către ELCEN aflate în derulare până la data de 30 septembrie 2017, în valoare totală de 935,5 milioane de lei, cele două companii convenind în luna august o reeşalonare a datoriilor restante ale ELCEN către Romgaz pentru o perioadă de 36 de luni, datoria actuală a ELCEN către Romgaz fiind de 319 milioane lei.

“Recenta decizie care solicita intrarea în insolvenţă a ELCEN Bucureşti fără a informa în prealabil partenerii şi neîndeplinindu-se formalităţile prevăzute în contractele încheiate obligă conducerea Romgaz să acţioneze în limitele mandatului acordat de consiliul de administraţie şi acţionari, respectiv de a acţiona în interesul companiei şi a acţionarilor săi şi de a respecta în aceeaşi măsura toţi consumatorii cărora direct sau indirect le furnizează gaz în Romania”, susţine Romgaz.

,,Experiența din trecut,,

Compania anunţă că “clauzele contractuale în vigoare şi experienţa din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz să întrerupă furnizarea de gaze naturale începând cu acesta dată până în momentul în care se vor identifica soluţii şi masuri care vor putea permite ELCEN să acţioneze în conformitate cu contractele semnate cu Romgaz”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here