Românii şi firmele care au datorii, pentru care Fiscul a început executarea silită, pot apela la o procedură de mediere

0
843

Prin această procedură îşi vor clarifica situaţia financiară împreună cu reprezentanţi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Procedura medierii fiscale a fost publicată joi în Monitorul Oficial şi reprezintă o noutate în peisajul fiscal, menită să îi ajute pe românii cu orice fel de sume neplătite la Fisc. Procedura de mediere constă în clarificarea situaţiei obligaţiilor fiscale ale unui debitor, analiza situaţiei sale financiare şi găsirea de soluţii pentru plata datoriilor.

Pot beneficia de mediere cu Fiscul contribuabilii pentru care ANAF a demarat procedura executării silite. Ei pot clarifica în cadrul procedurii de mediere situaţia datoriilor de orice fel, precum amenzi şi alte creanţe bugetare, care au fost identificate în somaţia de executare silită.

Extrem de important de menţionat este faptul că, odată ce un contribuabil a decis să intre în procedura de mediere, orice executare silită este imediat suspendată, până la finalul procedurii.

Care sunt paşii necesari pentru mediere    

Datornicii care vor să beneficieze de mediere pot demara acest proces prin depunerea la Fisc, în termen de 15 zile de la primirea unei somaţii de executare silită, a unei notificări privind intenţia de mediere. În notificare, ei trebuie să menţioneze orice informaţii relevante privind situaţia lor financiară, cum ar fi cele care să justifice o stare de dificultate generată de lipsa temporară de bani şi să argumenteze cum ar putea face plăţile într-o anumită perioadă de timp.

În termen de maximum două zile de la primirea notificării, Fiscul va înştiinţa datornicul cu privire la organizarea unei întâlniri. Debitorul are obligaţia de a se prezenta la locul, data şi ora stabilite de Fisc, printr-o înştiinţare. În ceea ce priveşte documentele justificative, Fiscul susţine că datornicii se pot prezenta la întâlnirea organizată de organul fiscal cu orice documente şi informaţii relevante pentru clarificarea obligaţiilor fiscale înscrise în somaţie.

În cadrul întâlnirii, Fiscul are în vedere cel puţin să se pună de acord cu debitorul în legătură cu obligaţiile fiscale înscrise în somaţie. Un alt aspect avut în vedere este analizarea situaţiei economice şi financiare a acestuia, precum şi identificarea soluţiilor optime de stingere a obligaţiilor, inclusiv posibilitatea de a solicita înlesniri la plată.

În cadrul medierii, Fiscul îi va prezenta datornicului situaţia fiscală şi îl va informa dacă poate solicita înlesniri la plată. În cazul în care el nu se califică, datornicul va fi informat că este obligat să plătească restanţele în termen de 15 zile de la data încheierii procesului-verbal privind rezultatul medierii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here