Românii se împrumută cel mai scump din UE. Robor la 3 luni este cel mai ridicat indicator de acest tip din UE

0
1127

Robor, Romanian Interbank Offer Rate

Reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piata interbancară și este calculat de către BNR. Indicii Robor sunt calculați zilnic, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă afișate de un număr de 10 bănci comerciale, selectate potrivit unor criterii de performanță. Indicii Robor la 3 și 6 luni influențează dobânzile variabile în lei, întrucât acestea sunt formate din Robor, la care se adaugă o marjă a băncii.

Un nivel cât mai scăzut și chiar negativ al indicelui Robor (sau echivalent în alte state) este în interesul persoanei care are de rambursat credit, întrucât dobânda achitată de acesta este astfel mai redusă.

Nivelul indicelui la 3 luni din România a crescut semnificativ de la minimul record de 0,68% înregistrat în toamna anului 2016, ajungând la 3,31%.

Românii se împrumută mult mai scump comparativ cu cetățenii celorlalte state din UE, în contextul în care indicele Robor la 3 luni a crescut de la minimul record înregistrat în toamna anului 2016.

În luna iulie, în medie, doar Polonia avea o rată cât de cât apropiată de cea din România, însă, chiar și așa, Robor la 3 luni este de aproape două ori mai ridicat decât echivalentul din Polonia. Totodată, indicele similar din Ungaria este de numai 0,2%, iar în Bulgaria are chiar o valoare negativă:

*România (2,81%),

*Polonia (1,7%),

*Cehia (0,9%),

*Marea Britanie (0,64%),

*Croația (0,49%)

*Ungaria (0,2%).

*Bulgaria are o valoare negativă

În schimb, în cele 9 state care nu sunt membre ale zonei euro indicatorii dobânzilor de pe piața interbancară au valori negative: Suedia (-0,37%), Danemarca (-0,3%) și Bulgaria (-0,05% în iunie, din iulie se folosește Euribor).

Pentru cele 19 state din zona euro, Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Olanda, indicele Euribor la 3 luni a avut în iulie o medie lunară de -0,32%.

Un nivel cât mai scăzut și chiar negativ al indicelui Robor (sau echivalent în alte state) este în interesul persoanei care are de rambursat credit, întrucât dobânda achitată de acesta este astfel mai redusă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here