Românii pot câştiga la bursă mai mult decât dacă îşi ţin economiile în bancă

1
1241

Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Adrian Tănase, a declarat că românii pot câştiga la bursă mai mult decât dacă îşi ţin economiile în depozite bancare, iar factorii de decizie ar trebui să încurajeze o participaţie mult mai mare a populaţiei la piaţa de capital.

“De ce suntem atât de jos cu piaţa noastră de capital? Pentru că avem o piaţă primară cu foarte puţine companii care se adresează pieţei de capital pentru finanţare, avem puţine companii care se listează”, a spus el, în cadrul conferinţei “Strategia de dezvoltare a României”, organizată de ziarul Bursa.

Un al doilea motiv este participarea mică a populaţiei la piaţa de capital, a adăugat el.

“Ca piaţa de capital să devină un pilon al societăţii, ar trebui ca toţi stakeholderii acestei societăţi să încurajeze o participaţie mult mai mare a pieţei de capital. Nu vom obţine această participare foarte repede, ci pe termen lung, aş vrea să obţinem să conştietizăm că aceasta este principala problemă, trebuie să avem o participaţie mult mai mare a oamenilor. Aceştia să ia economiile din depozitele locale, să le ţină în valori mobilare, ceea ce este un câştig pentru ei, independenţa financiară fiind îmbunătăţită la pensie, dacă fac acest lucru. Este un mesaj simplu, nu e nimic complicat, doar să ne focusăm pe acest mesaj”, a continuat Tănase.

Volumele de tranzacţionare au depăşit 20 de milioane de euro, de două ori peste media obişnuită

De asemenea, Bursa mai anunţă un maxim istoric pentru indicele BET-TR.

“După o creştere de peste 3% într-o singură zi, BET-TR ajunge la 12.869 de puncte, depăşind maximul anterior atins pe 4 decembrie 2018”, arată anunţul BVB.

BET-TR este indicele care include şi dividendele acordate de cele mai tranzacţionate 16 companii listate, cu excepţia SIF-urilor.

Altfel, la finalul primelor patru luni ale anului, valoarea de piaţă a companiilor româneşti a depăşit 20,1 miliarde euro comparativ cu 18,1 miliarde euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de 11%.

Piaţa de capital din România a crescut cu 14,5% în primele patru luni ale acestui an, luând în calcul şi dividendele raportate de companiile din indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 16 societăţi cu excepţia SIF-urilor.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here