Românii interesați de credite trebuie să țină cont de anumite etape cheie înainte de a lua decizia unui împrumut de la bancă

0
1067

Dimana Vlaeva, managing director DCA România, printre cei mai mari cumpărători și colectori de creanțe din România, arată care sunt aceste etape:

1.Economiseşte: În primul rând, înainte de a apela la un credit ce se extinde pe un termen îndelungat ar fi bine ca o bună parte din suma necesară să fie economisită în prealabil.

2.Întreabă banca: După verificarea eligibilităţii tale, în calitate de potential client, banca îţi va transmite un formular numit “informaţii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori”. Este importantă solicitarea informaţiilor suplimentare în cazul în care acestea nu sunt înţelese pe deplin.

3.Compară DAE: Cum pot să compar produsele financiare între ele? Pentru acest lucru este necesar să comparăm DAE (Dobânda Anuală Efectivă). DAE reprezintă costul total al creditului calculat sub forma unui procent anual, în care sunt incluse dobânda şi comisioanele (comision de analiză şi comision de administrare credit). Ca această comparaţie să fie validă este important ca indicatorul  să fie calculat pentru aceeaşi sumă împrumutată, acelaşi termen de rambursare şi aceeaşi modalitate de rambursare la nivelul tuturor ofertelor comparate. Pentru a evidenţia cât de mult influenţează indicele DAE valoarea totală a debitului avem următorul exemplu: pentru un credit de 150.000 lei pe o perioadă de 30 de ani, o diferenţă DAE de doar 0,1 %, de la 4% la 4,1%, poate creşte suma pe care trebuie să o rambursezi pentru întreaga perioadă de creditare cu peste 3.000 lei.

4.Calculează riscul: Ce fel de dobândă se aplică pentru produsul ales? Dacă există dobândă variabilă atunci există riscul de dobândă, adică pot fi variaţii considerabile care să conducă la imposibilitate de plată. Dacă creditul şi dobânzile sunt în euro, dolari sau franci elveţieni, iar salariul tău este în lei şi moneda naţională se depreciază faţă de moneda contractului de credit, atunci există risc valutar. În acest caz, evenimentele care pot interveni asupra cursului de schimb valutar, mai ales pentru o duraţă de creditare mare (20 de ani +) pot fi imposibil de anticipat. Însă, luând în considerare faptul că rata poate să crească, acolo unde se pot face estimari, poţi solicita un calcul estimativ având la bază suma maximă la care se poate ajunge şi pragurile la care alţi clienţi au ajuns (evolutia produselor financiare ale altor clienţi);a indicii ROBOR, EURIBOR, LIBOR  să crească? Răspunsul este DA. Dacă contractul tău cu dobânda variabilă la momentul semnării contractului era la un minim istoric şi durata creditării este mare (20 de ani+), atunci rata ar putea creşte dacă aceşti indici vor evolua în creştere.

5.Verifică alte costuri: Există şi alte costuri ce se pot adăuga la valoarea debitului? Pe lângă indicele DAE sunt situaţii în care anumite costuri sunt percepute de către terti (costuri legate de asigurări sau garanţii): costuri pentru evaluarea / verificarea rapoartelor de evaluare a bunurilor imobile/ mobile admise în garanţie; primele de asigurare aferente poliţelor de asigurare; costuri notariale, etc.

6.Și mai verifică o dată. Poţi avea costuri adiţionale dacă vrei să achiţi în avans creditul? Este bine ca în acest caz  să soliciţi informaţii suplimentare legate de costurile aferente acestei operatiuni. Dacă spre exemplu doreşti să plăteşti anticipat un credit cu dobândă fixă, banca poate solicita plata unui comision de rambursare anticipată. De asemenea, în unele cazuri se poate percepe un comision unic pentru servicii prestate la cererea ta în legatura cu derularea creditului.

Toate detaliile pe;

https://www.capital.ro/sfaturile-unui-recuperator-de-credite-pentru-romanii-care-vor-ban.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here