Românii cu credite bancare, care au fost obligați în mod abuziv să plătească rate mai mari sau comisioane, vor primi înapoi acei bani, fără a mai fi nevoiți să se adreseze separat instanțelor pentru recuperare

0
961

Aceasta prevedere apare într-un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).  Legislația actuală permite ANPC să atace în instanță clauzele din contractele de credit. Mai departe însă, chiar dacă ANPC ajunge să câștige definitiv procesele, clienții afectați trebuie să deschidă noi procese împotriva băncilor pentru a-și recupera banii.

Cum aceste procese, prin care clienții încearcă să își recupereze banii ceruți abuziv de bănci, se lungesc foarte mult, Protecția Consumatorilor propune simplificarea procedurilor. Asta ar înseamna că, imediat după ce un judecător declară o clauză ca fiind abuzivă, clientul ar putea să ceară băncilor, fără un nou proces, restituirea sumelor încasate ilegal. Judecătorul care stabilește că o bancă a avut clauze abuzive este cel care dispune și restituirea sumelor încasate ilegal de bănci. Mai mult, clauza abuzivă trebuie eliminată din toate contractele deja încheiate și nu va mai fi trecută pe niciun contract cu noi clienți, potrivit proiectului ANPC.

În proiectul de ordonanță de urgență sunt prevăzute și noile amenzi pe care Protecția Consumatorilor le-ar putea da băncilor. Neeliminarea clauzelor abuzive din contractele cu clienții care au luat credite bancare ar putea duce la amenzi de 5% din cifra de afaceri.

Constituie contravenţie, în măsura în care fapta nu este săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune, încălcarea interdicţiei stipulate la art. 1 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de până la 5% din cifra de afaceri”, arată proiectul.

La amenda de până la 5% pentru clauze abuzive s-ar putea adăuga, potrivit proiectului, o alta de până la 4% din cifra de afaceri, dacă băncile nu respectă decizia judecătorească. Mai mult, instituțiile care repetă faptele pentru care au fost amendate de Protecția Consumatorilor ar putea primi încă o amendă, de până la 4% din cifra de afaceri.

Proiectul apare în contextul în care mai mulți clienți ai băncilor s-au plâns, în ultimii ani, de existența unor clauze abuzive în contractele de credit.

Protecția Consumatorilor a constatat că o serie de prevederi sunt ilegale și a dat în judecată mai multe bănci pe astfel de cazuri, reușind să câștige procese cu mai multe unități de credit. ANPC avea, la un moment dat, 45 de procese cu băncile. La nivel european, s-a votat deja ca autoritățile care se ocupă de protecția consumatorilor să aibă dreptul de a da amenzi de maximum 4% din cifra de afaceri.

Dacă proiectul va fi aprobat, ANPC va putea da băncilor amenzi de milioane sau chiar zeci de milioane de euro. În prezent, doar Consiliul Concurenței poate da amenzi mai mari de 5%. Legislația permite Consiliului Concurenței să dea amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here