Românii aruncă anual 5 milioane de tone de mâncare

0
1099

Reprezentanții Lidl, care citează Food Waste, susțin că România generează în fiecare an 5 milioane de tone de deșeuri alimentare, totul în timp ce 5 milioane de români se află în pragul sărăciei, iar 66% din familiile din mediul rural nu își pot asigura hrana zilnică.

Lipsa de conștientizare în rândul societății este un factor care contribuie la cantitatea de alimente risipită zilnic de către români. Dacă risipa alimentară ar fi o țară, ar fi pe locul al treilea la poluare, după SUA și China. Ar avea 33% din cantitatea totală de emisii, potrivit unui raport Green Peace.

O soluție pentru estomparea risipei alimentare este Banca pentru Alimente, organizație înființată în anul 2016. Proiectul are drept misiune colectarea de la producători și companii private, inclusiv de la membrul fondator Lidl, alimente, dar și produse igienico-sanitare și de uz casnic și personal de strictă necesitate, care nu au ieșit din termenul de expirare și distribuirea gratuită a acestora prin ONG-uri partenere, către persoane aflate în dificultate (tineri cu dizabilități, femei maltratate sau traficate, familii defavorizate, bătrâni nevoiași).

Numai anul acesta, Banca pentru Alimente București a colectat în jur de 609.000 kg de produse, cu o valoare de piață de peste 7.945.000 lei. Produsele colectate au fost distribuite către peste 100 de ONG-uri care oferă sprijin copiilor, tinerilor, vârstnicilor, familiilor defavorizate, în total fiind peste 20.000 de beneficiari.

Anul acesta, proiectul Banca pentru Alimente a fost acceptat ca Proiect Partener FEBA în cadrul convenției Anuale FEBA 2019, în semn de recunoaștere internațională a activității desfășurate în România.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here