România – una dintre cele mai mari creşteri de salarii din Europa, triplă față de media UE

0
1286
crestere-salarii

Salariații români obțin una dintre cele mai mari majorări medii în termeni reali a salariilor din Europa, însă creșterea inflației va influența negativ rata câștigurilor salariale în 2018, arată rezultatele unui studiu de specialitate.

Conform Raportului de planificare a salariilor (Salary Budget Planning Report), efectuat la nivel global de Willis Towers Watson, anul acesta, România va înregistra o creștere medie a salariului de 4,5%. ‘Luând în considerare și rata inflației prognozată la 1,2%, țara noastră va avea o creștere salarială reală de 3,3%’, notează realizatorii studiului.

Datele centralizate arată că această rată ajustată este una dintre cele mai ridicate din Europa și mai mult decât triplă față de media Uniunii Europene (UE), de 1%.

Raportul citat relevă, de asemenea, că rata inflației din România nu este comparabilă cu nicio altă valoare dintr-o altă economie est-europeană: Ungaria (0,6%), Bulgaria (1,7%), Austria (0,6%), Cehia (0,6%), Croația (1,4%), Polonia (1,4%), Slovacia (1,1%) și Slovenia (0,8%).

Același document subliniază că, în 2018, o prognoză mai ridicată a ratei inflației românești de 3% va afecta în mod negativ și creșterea nivelului mediu de salarizare la 4,6% care pare semnificativă. ‘Însă în termeni reali, vorbim de o creștere de 1,6%. Chiar și în aceste condiții, România va fi peste media UE de 0,9%’, comentează realizatorii cercetării.

Raportul de planificare a salariilor este un document întocmit de serviciul de date al Willis Towers Watson. Cercetarea a fost întocmită în martie 2017, fiind realizată pe aproximativ 13.250 de respondenți din companii din 139 țări. Documentul rezumă concluziile sondajului anual al lui Willis Towers Watson privind studiile salariale și practicile de revizuire ca mijloc de a ajuta companiile să își planifice planurile de beneficii angajați pentru anul 2017 și ulterior.

Cifrele, reprezentând inflația indicelului prețului de consum (Consumer Price Index), sunt compilate și preluate în aprilie 2017 de Economist Intelligence Unit (EIU).

Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW) este un lider mondial în domeniul consultanței, al brokerajului și al soluțiilor, și care are, în prezent, 42.000 de angajați în peste 145 de țări.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here