România: Top 5 zone profitabile pentru închirierea în regim hotelier. Informații esentiale

0
1467

Una dintre afacerile de succes din ultimii ani este inchirierea proprietatilor in regim hotelier. Romania a tinut pasul cu aceasta tendinta mondiala si este acum parte a unei adevarate industrii “vacation rentals”.

Dezvoltarea acestui tip de business are legatura, intr-o masura semnificativa, cu criza economica din anii 2008-2009 cand multi dezvoltatori aveau cladiri intregi cu apartamente ce nu mai puteau fi vandute.

Aceasta situatie “a pus pe piata” locatii in zone premium si, multe dintre ele, amenajate la standarde foarte inalte, perfecte pentru scurte concedii cu familia sau prietenii.

Nisa aceasta a familiilor cu copii ce isi doresc concedii in care sa aiba toate conditiile de acasa s-a dezvoltat continuu in ultimii 10 ani si a impusionat investitorii sa aduca pe piata noi si noi locatii.

Un fenomen mondial

Turistii din toata lumea au inceput incet-incet sa puna in balanta cazarea in hotelurile clasice si aceste apartamente premium, cu bucatarii si aflate in locatii cheie in cele mai importante orase din lume. Interesul atat de mare a fost inflentat si de mari jucatori internationali ca airbnb.com sau booking.com care s-au orientat rapid spre a promova agresiv acest tip de cazare. Clientii cauta experiente locale personalizate si cazarea in regim hotelier este ideala pentru asta.

Romania a inceput sa conteze pe aceasta piata in momentul in care proprietarii sau investitorii si-au dat seama ca este o afacere cu adevarat profitabila si pe care o poti face cu zero efort daca ai langa tine o firma de property management cum sunt Pillow in America sau Ortus property management.com StayPrague.eu si Waytostay.com, care opereaza in Europa.

Cum faci bani in Romania cu regimul hotelier

Sunt deja mii de proprietari care fac asta la noi, in diferite stadii de dezvoltare. Cei mai vechi au deja 2,3,4 apartamente sau chiar cateva zeci, daca vorbim de investitorii mari. Cei mai noi incearca sa inteleaga fenomenul si se bucura de primii banuti pe care casa incepe sa-i produca. Unii lucreaza singuri, in timp ce altii aleg un contract cu o firma de property management.
Am intrebat-o pe Geanina Stefan de la KeyStay.com cum vede aceasta piata: ”Noi suntem pe piata romaneasca din 2007 si va pot spune ca dezvoltarea acestui domeniu nu a incetat nici azi. Proprietarii au inteles ca este un business profitabil daca inveti ce sa faci si un business comod daca apelezi la o firma de property management. Noi preluam responsabilitatile si stresul pe care le presupun administrarea unei proprietati in regim hotelier si transformam fiecare proprietate intr-un business pe termen lung.”

Cu siguranta ca 99% dintre proprietari au fost ei insisi, la un moment dat, clienti ai unor platforme de tip airbnb sau Booking si au putut vedea toate fatelele acestui business. Pana la urma un turist vrea confort maxim si un raport calitate pret care sa il faca sa spuna: da, a meritat si voi reveni aici.

“Cazarea in regim hotelier trebuie sa fie mereu peste confortul unui hotel. Daca luam ca baza 4* ale unui hotel, atunci apartamentul trebuie sa fie echivalentul a 5*. Orice proprietar trebuie sa stie asta: calitatea este esentiala, altfel turistii te scot de pe piata.” Spune Geanina Stefan de la KeyStay.com, operator de property management din Romania.

Ce face o firma de administrare a proprietatiilor

Am vorbit despre acest business ca fiind unul solid si pe termen lung numai ca afacerile fara stress nu s-au inventat inca. Nu e usor sa stii cum sa promovezi eficient, sa faci check in, check-out, sa asiguri curatentia, spalatul lenjeriei, sa eviti supra rezervarile (un cosmar!!!) sau sa raspunzi non-stop la telefoanele turistilor care vor sa iti semnaleze o situatie neprevazuta.
Geanina Stefan, KeyStay.com: “Proprietarul stie, in fiecare secunda, ce rezervari are, de unde si daca totul este in regula in apartament. Stie cati bani a facut si cand vor intra in cont.

Gestionam fiecare amanunt al business-ului pentru ca avem nevoie sa contruim o relatie pe termen lung cu fiecare proprietar. Ne ocupam de toate aspectele legale, de taxe, de impozite si contracte. Este un business legal si profitabil. Interesul nostru este sa avem un grad de ocupare cat mai mare. Este un interes comun cu al proprietarului care isi urmareste afacerea din orice colt al lumii.”

Unde sa cumperi acum?

Statisticile spun ca investitia momentului sunt apartamentele din Poiana Brasov, Mamaia, Brasov, Bucuresti, Cluj si Iasi care se inchiriaza foarte usor in regim hotelier si incep sa produca bani imediat.

Catalogata drept “una dintre cea mai sigura afaceri profitabile ale momentului” de publicatii ca Forbes ori New York Times, inchirierea in regim hotelier face cu ochiul si investitorilor romani, fie ca vorbim de un singur apartament sau de portofolii intregi de locatii, raspandite in mai multe zone.

Cati bani faci cu profesionistii? Statistici reale

Ca sa nu ramai la stadiul de “invatacel” sau amator, pur si simplu, la un moment dat vei simti nevoia sa joci “in alta liga” si ai sa apelezi la o firma de property management care a demonstrat concret ca stie ce face. Am intrebat-o concret pe Geanina Stefan de la KeyStay.com cati bani pot aduce proprietatile romanesti:

“Statisticile noastre au o acuratete mare zic eu. Administram peste 400 de apartamente in acest moment si va pot spune ca topul arata asa:

1. Poiana Brasov -11.000-13.000 euro/an ( cu aproximativ 200 de zile sezon)
2. Brasov – 8.000-9.000 euro (peste 200 zile de sezon)
3. Mamaia – 7.000 euro/an (aproximativ 75 de zile sezon de vara si 8-9 luni extrasezon cu inchiriere pe term lung. In cazul statiunii Mamaia, cifrele pot creste semnificativ in functie de evenimente si festivaluri precum Sunwaves sau NeverSea).
4. Bucuresti -7.000 euro/an. In cazul Bucurestiului, cifrele pot creste considerabil daca proprietatea este situata in zone centrale de interes, in aproprierea centrelor de afaceri unde unde se cazeaza corporatisti sau oameni cu intalniri de business. Acolo unde exista spitale ori clinici private pentru ca in Bucuresti functioneaza foarte bine si turismul medical.
5. Cluj – 8.000 euro/an pentru un apartament standard, in regim hotelier, administrat corect de o firma de “Vacation rentals management”. In functie de capacitatea de cazare, cifrele pot creste substantial, sau se pot chiar dubla.”

Oricum am privi lucrurile, “vacation rentals” este un business aparte, o activitate profitabila cu trend constant crescator si care a schimbat radical mentalitati si moduri de gandire, a pus oameni fata in fata si a contribuit chiar la un schimb fascinant de modele culturale. Un business care merita toata atentia!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here