România solicită ajutorul FMI pentru îmbunătățirea colectării taxelor şi impozitelor

0
1333

O echipă de experți ai Fondul Monetar Internațional (FMI) vor sosi în România, în luna ianuarie a anului viitor pentru a evalua modul în care autoritățile române colectează veniturile fiscale.

„Echipa FMI va analiza, de asemenea, Codul fiscal și va face propuneri pentru îmbunătățirea sistemului”, a declarat ministrul Finanțelor, domnul Florin Cîțu, pentru postul de știri Digi 24.

Ministrul Finanţelor va trebui să elaboreze o strategie complexă de consolidare fiscală pornind de la un deficit de 4,4% din PIB, în acest an. Cheltuielile suplimentare și reducerile de impozite, votate în Parlament, în ultimele zile, îi crează ministrului Cîțu dificultăţi suplimentare.

În conformitate cu strategia fiscală elaborată de Guvern, Ministerul Finanțelor are în vedere o creștere mică a veniturilor bugetare colectate, în următorii 3 ani, respectiv cu 0,87 puncte procentuale, de la 31,38%, în 2019 la 32,25%, în 2023.

“Vom avea o echipă de la FMI care va sosi în România, în luna ianuarie, pentru a analiza Codul Fiscal şi pentru a evalua modul în care realizăm colectarea veniturilor bugetare. Trebuie să analizăm actuala formă a Codului Fiscal şi să vedem ce se poate îmbunătăți. (…) Aşteptăm şi soluţii din partea experţilor FMI”, a declarat domnul Florin Cîțu.

După discuțiile avute cu oficialităţile române, în luna iunie a acestui an, FMI a elaborat un raport în care a subliniat necesitatea începerii un proces durabil de consolidare fiscală, susținut de măsuri de calitate, care să vizeze reducerea deficitului bugetar și comercial.

Pe de altă parte, FMI a recomandat României să reevalueze noua lege a pensiilor și să îmbunătățească managementul în companiile de stat.

În prezent, România nu are un acord de finanțare cu FMI, dar instituția financiară evaluează anual evoluția economiei românești.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here