România şi Bulgaria, pe ultimele locuri din UE în domeniul productivităţii resurselor

0
847
productie-industriala

Datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), arată că anul trecut, România şi Bulgaria se situau pe ultimele locuri în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte productivitatea resurselor, în condiţiile în care la nivelul UE productivitatea resurselor a crescut la 2,04 euro pe kilogram în 2017, cu 39% peste nivelul din anul 2000 (1,47 euro pe kilogram) şi cu 0,6% peste nivelul din 2016.

Productivitatea resurselor cuantifică relaţia dintre mărimea economiei şi utilizarea resurselor naturale. Valoarea productivităţii resurselor creşte dacă ritmul de creştere al PIB-ului este mai rapid decât consumul de materii prime.

În clasamentul productivităţii resurselor în Uniunea Europeană, cel mai ridicat nivel se înregistra anul trecut în Olanda (3,96 euro pe kilogram), Marea Britanie (3,56 euro pe kilogram), Italia (3,38 euro pe kilogram) şi Spania (3,16 euro pe kilogram), iar cel mai scăzut nivel era în Bulgaria (0,71 euro pe kilogram), România (0,75 euro pe kilogram), Estonia (0,78 euro pe kilogram) şi Letonia (0,88 euro pe kilogram).

Nivelul de productivitate al resurselor variază considerabil în rândul statelor membre ale UE. Acesta depinde de resursele naturale ale unui stat, de diversitatea activităţilor sale industriale, de rolul jucat de sectorul serviciilor şi de activităţile din domeniul construcţiilor, de dimensiunea şi de caracteristicile consumului şi al diverselor surse de energie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here