România scapa de plata a aproximativ 128 milioane de euro: în urma unei hotărâri a curţii de justiţie, dată la Tribunalul Uniunii Europene, România câştigă anularea unor corecţii financiare aplicate de Comisia Europeană

0
1891
Tribunalul Uniunii Europene

România a câştigat la Tribunalul Uniunii Europene anularea unor corecţii financiare aplicate de Comisia Europeană, în urma unei hotărâri de joi a curţii de justiţie, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), precizeaza ca în data de 16 februarie, Tribunalul Uniunii Europene a pronunţat hotărârea sa în cauza T-145/15, România împotriva Comisiei Europene, ce avea ca obiect o acţiune în anulare iniţiată de Guvernul României la data de 29 martie 2015, arată sursa citată.

Instanţa UE a dat câştig de cauză României şi a anulat Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/103 a Comisiei Europene din 16 ianuarie 2015 de excludere de la finanţarea de către Uniunea Europeană a anumitor cheltuieli efectuate de statele membre în cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) şi al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), în ceea ce priveşte România.

Prin această decizie care a fost anulată, Comisia Europeană a aplicat României corecţii de aproximativ 128 milioane de euro. Această sumă a fost exclusă de la finanţarea anumitor cheltuieli efectuate în cadrul FEGA şi FEADR pentru anii de cerere 2009 şi 2010.

Potrivit Tribunalului UE, Comisia nu a motivat refuzul de a efectua o evaluare individuală a impactului financiar al diverselor deficienţe constatate şi nici aplicarea unei rate forfetare a corecţiilor de 10% în anul de cerere 2009 şi de 5% în anul de cerere 2010.

Comisia Europeană va putea emite o nouă decizie, însă cu respectarea hotărârii Tribunalului UE din cauza T-145/15, mai precizează MAE.

Hotărârea Tribunalului UE din 16 februarie 2017 poate fi atacată cu recurs la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

“Salutăm hotărârea Tribunalului Uniunii Europene. Hotărârea este justă, având în vedere că Decizia Comisiei nu a fost motivată corespunzător. Instanţa de la Luxemburg a preluat argumentele Guvernului României.

 Pentru noi este o hotărâre extrem de importantă şi considerăm că pe viitor în materie de corecţii financiare Comisia Europeană va trebui să trateze aspecte similare mult mai prudent. Deşi hotărârea poate fi atacată cu recurs de Comisia Europeană, având în vedere practica Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, noi suntem încrezători”, a declarat agentul guvernamental, Răzvan Horaţiu Radu, citat în comunicatul MAE.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here