România printre ţările cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei din UE

0
1167
inflatia negativa 2016

Rata anuală a inflaţiei a urcat în aprilie la 1,9% în zona euro şi la 2% în Uniunea Europeană, de la 1,5% şi, respectiv, 1,6% în martie, în timp ce România, Irlanda şi Slovacia au înregistrat cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei din UE, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor estimări, inflaţia în zona euro se apropie de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Estonia (3,6%), Lituania (3,5%) şi Letonia (3,3%), iar cele mai scăzute în România (0,6%), Irlanda (0,7%) şi Slovacia (0,8%). Comparativ cu martie 2017, inflaţia anuală a scăzut în şase state, a crescut în 19 ţări (inclusiv România) şi a rămas stabilă în trei state.

În cazul zonei euro, în aprilie cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,39 puncte procentuale), combustibilii pentru încălzire (0,11 puncte procentuale) şi pachetele de vacanţă (0,12 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflaţiei a venit din partea sectorului telecomunicaţiilor (minus 0,11 puncte procentuale) şi articole de îmbrăcăminte (minus 0,08 puncte procentuale)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here