România plăteşte 30 mil. dolari ca să adere la Banca Asiatică pentru investiţii şi infrastructură

0
875

Banca Asiatică pentru investiţii şi infrastructură (AIIB) este o instituţie financiară internaţională cu sediul la Beijing, China, având ca obiectiv promovarea interconectării şi integrării economice în regiunea Asiei, concentrându-se pe dezvoltarea infrastructurii şi a altor sectoare productive.

La discuţia din Comisia de buget a participat şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care ar urma să fie „guvernatorul” României la AIIB.

Decizia de aderare la Banca asiatică a fost luată printr-un memorandum din octombrie 2016, aprobat de guvern şi de preşedintele ţării şi concretizat ulterior printr-un nou memorandum aprobat de guvern în februarie 2017.

România şi-a asumat să participe la capitalul AIIB cu suma totală de 30,6 milioane dolari SUA, din bugetul Finanţelor, bani plătibili în 5 tranşe anuale egale. Suma care urmează să fie plătită până la 31 decembrie 2018 este de 6,12 mil. dolari.

Procesul de înfiinţare a AIIB a fost finalizat la data de 25 decembrie 2015, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de înfiinţare, ca urmare a ratificării documentelor statutare de către 17 membri care deţin mai mult de 50% din totalul capitalului subscris.

Capitalul autorizat al băncii este de 100 de miliarde de dolari, din care capitalul subscris de R. P. Chineză este de 29,78 miliarde dolari, drepturile de vot ale acesteia reprezentând 26,06%. Pentru operaţionalizarea băncii a fost necesar ca minimum 50,1% din capital să fie subscris înainte de înfiinţarea propriu-zisă. Această sumă s-a realizat prin subscripţiile Chinei, Australiei, Marii Britanii, Republicii Coreea şi Germaniei.

La sfârşitul lunii octombrie 2017, alături de cele 58 de state care au obţinut calitatea de state membre, au fost acceptate alte 22 de ţări cu titlul de membri prospectivi, până la finalizarea procedurilor interne relevante pentru dobândirea calităţii de membru al băncii şi achitarea primei tranşe din capitalul subscris vărsat.

Astfel, numărul total al statelor ce vor deveni membri ai AIIB se va ridica la 80, din care 57 de state vor avea calitatea de membrii fondatori.

Potrivit expunerii de motive din Camera Deputaţilor, 18 state din Europa sunt membre ale AIIB, între care şi Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Austria, Danemarca, polonia, Suedia etc

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here