România pierde bani grei și locuri de muncă pe care le-ar putea păstra în țară dacă animalele exportate ar fi îngrășate și sacrificate în țară

0
1537

Reprezentanții Eurogroup for Animals, inițiatorii programului #StopTheTrucks, au anunțat într-un comunicat de presă, că peste un milion de cetățeni ai Uniunii Europene au semnat pentru stoparea exportului de animale vii, inclusiv din România.

“În luna martie a acestui an, europarlamentarii au reacționat deja prompt când au fost publicate filmările cu camera ascunsă în cadrul acestei campanii care arată încălcarea flagrantă atât a legislației europene pentru bunăstarea animalelor, cât și a acordurilor internaționale privind transportul și sacrificarea animalelor vii către Turcia, Orientul Mijlociu și nordul Africii. Investigația scoate la lumina eșecul oficialilor români și europeni de a monitoriza exportul de animale vii în UE și dincolo de granițele acesteia. Europarlamentarii au reacționat instantaneu prin demararea procedurilor pentru inițierea unei anchete a Parlamentului European în domeniul exportului de animale vii. Această anchetă oficială ar urma să livreze recomandări ferme de aplicat pentru a stopa tratamentul ilegal, inutil și imoral asupra animalelor”, notează sursa citată.

Campania #StopTheTrucks a fost lansată ca urmare a rezultatelor Eurobarometrului care arată că 94% dintre europeni consideră că protejarea bunăstării animalelor de fermă este importantă.

Conform datelor oficiale, în fiecare an, peste un miliard de păsări de fermă și 37 de milioane de ovine, ovine, porcine și cabaline sunt transportate vii în Uniunea Europeană și către țări terțe.

“Cu peste un milion de miorițe și viței exportate în fiecare an, România este țara care exportă cele mai multe animale vii din aceste specii în destinații din Orientul Mijlociu și nordul Africii. Suferința animalelor pe timpul transportului și al sacrificării prelungite prin metode ilegale în UE este inimaginabilă. În plus, România pierde bani grei și locuri de muncă pe care le-ar putea păstra în țară dacă animalele ar fi îngrășate și sacrificate aici”, atenționează Gabriel Păun, Director UE al Animals International.

Potrivit sursei citate, campania #StopTheTrucks, prin care se solicită Comisiei Europene (CE) să reducă și, ulterior, să elimine transportul pe distanțe lungi a animalelor vii, a expus numeroase slăbiciuni ale legislației în vigoare care au condus la rănirea, îmbolnăvirea și chiar moartea multor animale pe durata transportului.

La rândul său, Reineke Hameleers, directorul Eurogroup for Animals, susține că #StopTheTrucks a expus condițiile inumane ale animalelor vii transportate pe distanțe lungi, iar Comisia Europeană nu poate ignora cele un milion de semnături ale cetățenilor UE care doresc să vadă sfârșitul suferinței inutile a animalelor.

Inițiatorii campaniei precizează că, în cursul acestui an, semnăturile colectate în cadrul campaniei #StopTheTrucks vor fi înmânate formal Comisiei Europene ca un semnal că trebuie să ia măsuri concrete pentru a pune capăt transportului de animale pe distanțe lungi.

Eurogroup for Animals a fost înființată în anul 1980 și reprezintă interesele a 54 de organizații care luptă pentru drepturile animalelor în 24 de state membre ale Uniunii Europene, dar și în SUA, Australia, Serbia și Norvegia.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here