România peste Germania şi Regatul Unit : taxele PFA-urilor în România, deşi scăzute, sunt mai mari

0
2092
România peste Germania şi Regatul Unit : taxele PFA-urilor în România, deşi scăzute, sunt mai mari

Consiliul Fiscal a realizat o analiză comparativă a venitului net obţinut de PFA la nivelul ţărilor din membre UE în anul 2015. Povara fiscală în România este mai mare ca în ţări precum Germania şi Regatul Unit.

Ţara noastră are înregistrate, la acest moment, circa 400.000  PFA-uri, potrivit datelor Registrului Comerţului.

PFA-urile din România au o povară fiscală mare, raportat la venituri. Potrivit unui studiu realizat de Consiliul Fiscal, însă, ţara noastră e pe locul 22 în topul celor 28 de state membre, la capitolul povară fiscală. Pentru realizarea analizei s-a luat în calcul venitul mediu brut anual ca bază impozabilă.

Contribuţiile şi impozitul pe venit sunt dările luate în calcul. Pe ultimul loc, respectiv cu cele mai mici taxe este Germania, acolo unde povara fiscală reprezintă 21% din veniturile brute ale unui PFA.

În România diferenţele sunt foarte mici faţă de cea mai puternică economie din UE, când vine vorba de totalul dărilor la stat, raportat la încasări. Mai exact, 29% din veniturile unui PFA merg către stat din taxe, respectiv impozit pe venit şi contribuţii.

Dacă ne uităm însă la încasări, diferenţele sunt foarte mari. La noi, venitul mediu brut anual al unui PFA este de 10.267 de euro, iar în Germania este de 37.613 euro, respectiv de peste 3 ori şi jumătate mai mare. Taxele, însă, sunt aproape la fel. A doua ţară cu cea mai mică taxare a PFA-urilor este Regatul Unit, unde impozitele reprezintă 25% din venitul unui PFA. Şi aici, încasările medii brute sunt de 33.102 lire sterline pe an, de peste 4 ori mai mari ca în România. Taxarea este însă, mai mare la noi.

Cel mai împovăraţi sunt slovenii, acolo unde un PFA plăteşte 51% din venit sub formă de impozite şi taxe. Pe locul doi sunt belgienii, acolo unde 50% din venitul unui PFA este datorat la stat.

În ceea ce priveşte baza de impozit pe venit, în România aceasta este de 84%. Asta înseamnă că 84% din venituri sunt luate în calculul. În Italia, de exemplu, baza de impozit este de 90%, iar în Irlanda este de 96%. În Cehia, baza de impozit este de 67%, iar în Estonia este de 65%.

Contribuţiile sociale reprezintă, în România, 16%, în cazul PFA, nivel redus faţă de celelalte ţări. În Slovenia, acestea reprezintă 38% din total venituri, iar în Cipru 37%. În Danemarca PFA-urile nu plătesc contribuţii sociale. În Franţa, în schimb, contribuţiile sociale reprezintă 46% din venitul total brut. Impozitul pe venit este însă, în Franţa, de 4% din venitul total brut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here