România ocupă primul loc în lume în funcție de ponderea proprietarilor de locuințe

0
856

Această performanță este datorată, în parte, prețurilor relativ scăzute pentru imobilele rezidențiale.

Peste 96% dintre locuințele din România se află în proprietate privată, cel mai mare procent la nivel global. Pe locul al doilea se află orașul-stat Singapore, cu o rată a proprietarilor de 90,8%, podiumul fiind completat de Slovacia, cu un procent de 90,3%, potrivit unui studiu realizat de agenția britanică imobiliară Property Rescue.

Topul primelor 10 state în funcție de ponderea proprietarilor de locuințe este dominat clar de statele din Europa Centrală și de Est (ECE), regiune reprezentată de nu mai puțin de șapte țări în clasamentul mondial.

În afară de Singapore, singurele state din Top 10 care nu se află în ECE sunt Cuba, cu un procent al proprietarilor de locuințe de 90% și India, unde 86,6% dintre locuințe sunt proprietate personală.

Există o tendință clară în privința proprietarilor de locuințe, zone extinse din Europa de Est având cele mai mari procentaje la nivel global, în pofida faptului că nu sunt cele mai bogate din punct de vedere economic”, se arată în raportul Property Rescue.

Potrivit raportului, mare parte dintre locuințele aflate în proprietate privată în statele din Top 10 au fost moștenite.

În India, spre exemplu, 57% dintre cetățeni locuiesc în imobile moștenite, iar 38% în case cumpărate sau pe care le-au construit ei înșiși. Situații similare se întâlnesc în multe țări din Europa de Est și reprezintă unul dintre principalele motive pentru care rata proprietarilor este atât de ridicată în aceste state”.

Un alt factor important este prețul relativ scăzut al proprietăților rezidențiale în statele din regiune. România ocupă locul al doilea în regiune în funcție de acest criteriu, cu un cost mediu pe metru pătrat de 836,27 lire sterline (939,2 euro). Cele mai ieftine locuințe pot fi achiziționate în Rusia (723 lire/mp), iar cele mai scumpe în Slovacia (1,228 lire/mp) și Polonia (1.142 lire/mp).

La nivelul tuturor statelor incluse în Top 10, cele mai ieftine proprietăți rezidențiale se află în Cuba (144 lire/mp), în timp ce Singapore este statul cu cele mai ridicate prețuri, o locuință putând fi achiziționată, în medie, la un cost de 6.241 lire pe metru pătrat.

În ceea ce privește raportul dintre salariul mediu și costul proprietăților pe metru pătrat (exprimat în lire sterline), acesta este cel mai ridicat în România (59,8%) și Polonia (59,2%) și cel mai scăzut în Cuba (aproximativ 16%) și Singapore (36,6%).

Potrivit unei analize Erste, un angajat român cu salariul mediu pe economie are nevoie în prezent să muncească 10 ani pentru a-și cumpăra o locuință, față de 26 de ani în 2008. Calculele băncii austriece nu țin seama de cheltuielile de consum individuale. Situația este ușor mai îmbucurătoare pentru locuitorii din București, unde prețul mediu al unui apartament de 60 metri pătrați este echivalent cu salariul pe 8 ani, comparativ cu un preț echivalent cu salariul pe 20 de ani consemnat în 2008.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here