România nu a depăşit pragul de semnal de 6% în privinţa riscurilor de pe piaţa imobiliară

0
1045
blocuri-macheta-terenuri-imobiliare

Declaratia a fost facuta într-o conferinţă de specialitate de către Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), care a atenţionat că nu suntem foarte departe de pragul de alertă.

„Anul trecut, Comitetul European de Risc Sistemic, care este cumva tatăl tuturor comitetelor naţionale de supraveghere macroprundenţială, şi din care facem şi noi parte, a emis avertizări unui număr de opt ţări privind riscurile de pe piaţa imobiliară.

Aceasta pentru că ele au depăşit mai mulţi ani la rând ritmul de creştere mediu din Europa, care este 6%. Noi am fost aproape de 6%, în ultimii doi ani.

Intre luna mai 2017 si luna mai 2018, ritmul creşterilor imobiliare a fost de 6% în Bucureşti şi de 4 şi ceva la sută în restul ţării. Nu am trecut pragul de semnal, nu suntem foarte departe de el şi sigur se corelează întotdeauna piaţa imobiliară cu accesul la finanţare pentru creditele ipotecare. Deci, este o piaţă asupra căreia trebuie să ne uităm, atât piaţa rezidenţială, cât şi cea comercială. Noi avem politici macroprudenţiale, pe unele le-am implementat deja, altele sunt în analiză, însă numai în consultare cu industria, cu sectorul bancar”, a spus Voinea, potrivit Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here