România, lider în UE la creşterea costurilor cu mâna de lucru în 2017

0
832

Conform datelor Eurostat, costurile cu forța de muncă au urcat cu 17,1% în România anului trecut, comparativ cu 2016. Prin comparație, media pe Uniunea Europeană a fost de doar 2,3%, în timp ce în zona euro, care adună țările care au adoptat moneda europeană, avansul costurilor cu foța de muncă a fost de sub 2%.

Datele arată că în 2017 costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie (excluzând agricultura şi administraţia publică) a fost de 26,8 euro în Uniunea Europeană şi de 30,3 euro în zona euro, statele membre cu cele mai scăzute costuri orare cu mâna de lucru fiind Bulgaria (4,9 euro) şi România (6,3 euro), la polul opus fiind Danemarca (42,5 euro) şi Belgia (39,6 euro).

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Ponderea costurilor non-salariale în costurile totale a fost de 24% în UE, în creştere cu 2,3% comparativ cu 2016. În rândul statelor membre ponderea costurilor non-salariale în costurile totale a variat între 6,7% în Malta şi 32,8% în Franţa. În România, ponderea costurilor non-salariale în costurile totale cu mâna de lucru este sub media din UE, 19,8% în 2017, însă în România costurile non-salariale au înregistrat cea mai mare creştere anuală din UE, graţie unui avans de 15%.

Eurostat precizează că aceste date acoperă doar companiile cu cel puţin zece angajaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here