România în dispută cu Spania şi pentru un altfel de meci: spaniolii au dat statul român în judecată după rezilierea contractului pentru lotul 3 din Autostrada Lugoj–Deva

0
803

După ce le-a fost reziliat contractul pentru lotul 3, constructorii iberici îi cer socoteală statului român la Tribunalul Bucureşti. Pe de altă parte , Compania de Autostrăzi contestă la Curtea de Apel Bucureşti despăgubirile obţinute pin hotărâri arbitrale de către firmele iberice.

Constructorii lotului 3 din Autostrada Lugoj – Deva au dat în judecată Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), potrivit unui dosar înregistrat pe 4 septembrie la Tribunalul Bucureşti.

Demersul în instanţă al asocierii Teloxim Con – Comsa SAU – Aldesa Construcciones – Arcadis Eurometudes are loc după ce statul român, prin CNAIR, i-a reziliat contractul.

Nici CNAIR nu se lasă însă mai prejos şi cere la rândul său, la Curtea de Apel Bucureşti, anularea unor hotărâri arbitrale. Cel mai probabil, prin acele hotărâri arbitrale s-ar fi decis acordarea unor despăgubiri constructorilor spanioli.

La finele lunii trecute, CNAIR le-a trimis constructorilor lotului 3 din Autostrada Lugoj – Deva notificare de reziliere a contractului, după eşecul recepţionării tronsonului.

După rezilierea contractului, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că lotul Autostrăzii Lugoj – Deva, care va face în regie proprie lucrările ce trebuiau executate în cele 10 zile de către constructorul spaniol, astfel încât traficul să fie deschis.

Ministrul a subliniat că nu se va da drumul la trafic pe lotul 3 până nu se vor decolmata şanţurile ca să se scurgă apele şi nu se vor monta garduri, pentru ca animalele să nu poată pătrunde pe autostradă.

La rândul său, directorul general al CNAIR, Sorin Scarlat, a precizat că pe acest lot de autostradă au fost identificate 60 de neconformităţi, fapt care ar putea constitui un record.

Potrivit şefului CNAIR, angajaţii Companiei de Drumuri vor lucra în regie proprie pe lotul de autostradă şi vor termina toate lucrările. În paralel, se va face o expertiză cu un expert independent asupra calităţii acestui lot de autostradă.

Lotul 3 are o lungime de 21,14 kilometri, iar lucrările au fost contractate la o valoare de 579,92 milioane lei, fără TVA. Din această sumă, 492,93 milioane lei, adică 85%, reprezintă Fonduri de Coeziune, iar diferenţa de 86,98 milioane lei a fost asigurată din fonduri ale Guvernului României.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here