România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent din veniturile încasate la stat care merg către plata salariilor bugetarilor

0
618

Potrivit unui raport lansat de Consiliul Fiscal, anul trecut, acestea ne-au costat cu cinci miliarde lei mai mult decât a estimat iniţial Guvernul.

Raportul arată că salariile bugetarilor sunt plătite cu circa 32,6% din totalul veniturilor încasate de România la buget. Acesta este cel mai mare procent din întreaga Uniune şi este în creştere faţă de 2017, când salariile ne costau numai 29,8% din venituri. Spre comparaţie, în Uniunea Europeană, doar 22% din media veniturilor bugetare merg către salariile angajaţilor la stat.

Consiliul Fiscal remarcă „manifestarea unei tendinţe accelerate de creştere a cheltuielilor de personal, poziţia României în comparaţie cu alte ţări din UE deteriorându-se puternic în ultimii trei ani. Potrivit instituţiei, majorările salariale repetate din sectorul bugetar şi intrarea în vigoare începând cu data de 1 iulie 2017 a Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice au contribuit consistent la înrăutăţirea situaţiei acestei categorii de cheltuieli.

Raportul mai arată că, atunci când a elaborat proiectul de buget pe anul 2018, Guvernul a subestimat semnificativ cheltuielile de personal, cu nu mai puţin de 5 miliarde de lei. Mai precis, Executivul a estimat iniţial că va cheltui circa 81,11 miliarde lei cu salariile, însă s-a trezit la finalul anului că bugetarii ne-au costat de fapt 86,14 miliarde lei. Această sumă reprezintă 9,12% din produsul intern brut (PIB). Comparativ cu anul 2017, cheltuielile de personal au crescut semnificativ cu 16,53 miliarde lei, respectiv cu 23,7%.

Un motiv pentru care cheltuielile de personal au crescut a fost că Guvernul a alocat o sumă insuficientă, la elaborarea proiectului de buget, atrage atenţia Consiliul Fiscal.

La aceasta a contribuit şi impactul unor majorări salariale decise ulterior aprobării proiectului de buget. „Revizuirea ascendentă masivă evidenţiază lipsa caracterului constrângător al regulilor fiscale, precum şi incapacitatea de a ţine sub control creşterile cheltuielilor de personal”, subliniază Consiliul Fiscal. Unde au fost cele mai mari creşteri Datele analizate de Consiliul Fiscal arată că cea mai mare creştere s-a înregistrat în sectorul public de sănătate şi asistenţă socială, salariul mediu net ajungând în trimestrul patru din 2018 la 3.550 lei, cu 30,66% mai mare decât aceeaşi perioadă a anului precedent.

În sectorul public cel mai puţin au crescut salariile personalului din domeniile administraţie publică şi apărare, cu numai 9,57%. Nivelul acestora din ultimul trimestru al anului 2018 a fost de 4.300 lei. Salariul mediu net al angajaţilor din învăţământ s-a plasat la valoarea de 2.890 lei în ultimele treiluni din 2018, fiind mai mare cu 20,27% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent. Numărul total de angajaţi în sectorul guvernamental a scăzut cu 167.208 persoane în intervalul decembrie 2008 – decembrie 2018, până la un nivel de 1,23 milioane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here