Romania este pe primul loc în Europa la consumul de alcool ilicit şi cu 42% sub media europeană la consumul de alcool înregistrat

0
1926
Romania este pe primul loc în Europa la consumul de alcool ilicit

Într-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) se arată că Fiscul şi Asociaţia Spirits România vor colabora pentru a combate piaţa neagră.

„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Asociaţia Spirits România, organism reprezentativ al producătorilor şi importatorilor de băuturi spirtoase din România, au stabilit în cadrul unei întâlniri dintre conducerea ANAF şi cea a Asociaţiei Spirits România, demararea unei colaborări pentru a combate piaţa neagră din industria băuturilor spirtoase, în condiţiile în care consumul de alcool contrafăcut este la un nivel ridicat în România, cu efecte negative asupra societăţii şi economiei. Un parteneriat strâns între autorităţile publice, industrie şi societatea civilă este esenţial atât pentru însănătoşirea pieţei de băuturi spirtoase, cât şi pentru creşterea nivelului de taxe colectate la bugetul de stat”, se arată în document.

În acest sens, Asociaţia Spirits România şi ANAF au agreat să colaboreze în perioada următoare prin acţiuni de prevenţie şi control pentru diminuarea producţiei şi comercializării nefiscalizate a băuturilor spirtoase, Asociaţia angajându-se să contribuie în timp real cu informaţii privind cazurile de evaziune fiscală, contrabandă sau contrafacere de alcool sesizate în piaţă.

„Acest fenomen afectează negativ atât statul care pierde prin neîncasarea taxelor şi impozitelor, cât şi companiile care operează legal în aceasta industrie, limitându-le potenţialul de dezvoltare, de creare de noi locuri de muncă, de investiţii în facilităţi de producţie locale şi afectându-le puternic competitivitatea pe sectorul exporturilor. În plus, consumul de alcool ilicit, a cărui calitate nu este în niciun fel controlată, reprezintă un risc major pentru sănătatea consumatorilor şi le poate pune în pericol viaţa”, menţionează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here