România, dependentă de multinaţionale. Companiile străine, în special multinaţionalele, joacă un rol semnificativ în performanţa economică a ţării noastre

0
1636

România ocupă primele locuri din Uniunea Europeană raportându-ne la dependenţa faţă de companiile multinaţionale, cifra de afaceri totală fiind în jur de 50% generată de firme străine. La data de 31 decembrie 2017 numărul de firme cu participare străină a fost de peste 215.600.

Institutul Naţional de Statistică (INS) confirmă acest fapt: afacerile în România sunt făcute de către multinaţionale. Cele mai recente date arată că în ţara noastră erau active, la finalul anului 2015, 73.663 de grupuri de companii, din care doar 7,4% erau grupuri controlate de persoane rezidente pe plan local, în timp ce restul fac parte din categoria multinaţionalelor. Acestea erau controlate în principal de firme sau persoane din Germania, Franţa şi Italia, potrivit INS.

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, spunea anul trecut că, în cazul în care multinaţionalele se retrag din România, economia va fi „la pământ”.

„Multinaţionalele, dacă se retrag din România, închidem lumina ţării. Nu cred că este un subiect cu care ne putem juca. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe şi impozite”, spunea Daraban.

Conform datelor publicate de Banca Naţională, anul trecut, fluxul de investiţii străine directe (ISD) către România a ajuns la aproape 4,8 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel post-criză.

Olanda este principala ţară care face investiţii străine directe în ţara noastră. La finalul anului 2017, ponderea deţinută de investiţiile olandeze în ISD era de 25,9%.

Următoarea în clasament este Germania, cu 12,8%, şi Austria, cu 12,6%.

Italia se află pe locul patru, ajungând la o pondere de 6,2%, egală cu cea a Franţei şi peste Cipru, cu 6,1%.

Luxemburg are de asemenea o pondere importantă de 4,7%.

Nici în ceea ce priveşte locurile de muncă nou create prin investiţii străine directe România nu stăm rău. Suntem pe locul 18 în lume, în 2017, în ceea ce priveşte acest indicator, în timp ce ne clasăm pe locul 16 atunci când luăm în considerare raportul dintre numărul de locuri de muncă create prin investiţii străine directe (ISD) şi numărul de locuitori, potrivit raportului Global Location Trends 2018, publicat de compania americană din domeniul tehnologiei IBM.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here