România completează plutonul ţărilor cu cele mai mari scumpiri la motorină în anul 2018 : Belgia, Franţa şi Letonia

0
1065

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, comparativ cu prima zi a anului trecut, la jumătatea lunii decembrie, 2018 un litru de motorină costa cu aproape 4% mai mult în România.

În România, 75% din consumul de carburanţi este reprezentat de cererea de motorină, după cum arată ultimul raport al Fuels Europe, entitate care reprezintă interesele companiilor petroliere cu activităţi pe plan european. Potrivit aceluiaşi raport, în România sunt peste 2.100 de benzinării.

Conform datelor Comisiei Europene, cea mai mare scumpire pe litrul de motorină a fost înregistrată în Belgia, acolo unde preţul de la jumătatea lunii decembrie comparat cu cel din prima zi a anului 2018 era cu aproape 12% mai mare.

Franţa şi Letonia au trecut şi ele prin scumpiri mai mari de 10% aplicate pe litrul de mtorină.

Deşi nu a trecut prin cele mai mari scumpiri, litrul de motorină  s-a apreciat mai mult pe plan local comparativ cu pieţe precum Slovacia, Luxemburg sau Spania. Mai mult, în state precum Ungaria, lipsită de producţie de petrol, preţul pe litrul de motorină de la finalul anului era similar cu cel de la începutul lui 2018. În Suedia sau Portugalia şoferii chiar au plătit mai puţin pentru un plin pe final de an faţă de primele zile din 2018.

În acest moment, toţi carburanţii au sărit de pragul de 5 lei pe litru.

Piaţa carburanţilor ar putea înregistra o stagnare în cel mai bun caz, în volume, în 2018, după ce în ultimii trei ani acest sector cu o valoare de circa 10 miliarde de euro a avut ritmuri de creştere cuprinse între 5 şi 7%. Nici celelalte mari pieţe de energie nu s-au simţit bine.

Consumul de electricitate a crescut în primele nouă luni din 2018 cu numai 2% faţă de perioada similară a anului anterior în contextul în care în 2017 ritmul era de 4,4%, iar cel de gaze a scăzut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here