Într-un raport dat publicitatii Vineri 19 iunie de Eurostat Romania figureaza cu cel mai mic inidce al preturilor la alimente si bauturi nealcolice din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene.
În 2019, cu un an înainte ca statele membre să introducă pe scară largă măsurile de retenție COVID-19, prețul nivelurile pentru bunurile de larg consum și servicii diferă mult în Uniunea Europeană din 27 de state membre (UE).
Danemarca (141% din media UE) a avut cel mai ridicat nivel al prețurilor, urmată de Irlanda (134%), Luxemburg (131%), Finlanda (127%) și Suedia (121%).
La capătul opus al scării, cele mai mici niveluri de preț s-au găsit în Bulgaria (53%) și România (55%).
Cu alte cuvinte, nivelul prețurilor la bunurile și serviciile de consum din UE varia de aproape trei ori între cel mai ieftin și cel mai scump stat membru.
Cele mai ridicate niveluri ale prețurilor la produse alimentare alimentare în Danemarca, cele mai scăzute, în România
În 2019, nivelul prețurilor unui coș comparabil cu alimente și băuturi nealcoolice în UE a fost de aproape două ori cel mai ridicat în cel mai scump stat membru ca și cel mai ieftin. Nivelurile prețurilor au variat de la 66% din media UE, în România și 70% în Polonia, la 129% din media în Danemarca, urmată de Luxemburg și Austria (ambele 124%), Finlanda (119%), Irlanda (116%), Franța (115%), Suedia (114%), Malta (113%) și Belgia (112%).
Alcoolul și tutunul, cel mai scump în Irlanda
Nivelurile prețurilor pentru băuturile alcoolice și tutunul au prezentat variații semnificative între statele membre ale UE. cel mai mic nivel de preț în 2019 a fost înregistrat în Bulgaria (62% din medie), în fața Poloniei (74%), Ungaria și România (ambele 75%). La capătul opus al scării, cele mai mari prețuri au fost observate în Irlanda (188%), urmat la distanță de Finlanda (157%), Suedia (131%), Franța (126%) și Danemarca (119%).
Trebui remarcat faptul că această variație mare a prețurilor se datorează în principal diferențelor de impozitare a acestor produse în rândul statelor membre
Restaurante și hoteluri de peste 3 ori mai scumpe în Danemarca decât în Bulgaria sau România
Restaurante și hoteluri este o altă categorie în care s-au observat diferențe mari de niveluri de preț. Nivelul prețurilor a variat de la 60% sau mai puțin decat media UE în Bulgaria (45%) și România (54%) la 156% în Danemarca.
Diferențe mai mici pentru echipamentele electronice de consum, echipamentele de transport personal și haine
Echipamente electronice de larg consum este un grup de produse în care prețurile au diferit mai puțin între statele membre, variind de la 91% din media în Polonia la 111% în Franța.
Îmbrăcămintea este un alt grup de produse care prezintă o diferență de preț mai mică între statele membre, Bulgaria (79% din medie) cel mai ieftin și Danemarca (132%) cel mai scump, urmată la o distanță de Suedia (118%) și Finlanda (115%).
Cu excepția notabilă a Danemarcei (138% din medie) și Olanda (121%), diferențele de preț printre statele membre au fost limitate și pentru serviciile de transport de persoane, de la 82% în Slovacia la 114% în Irlanda.
România nu are niciun indice de pret peste media europeana
Niciuna din categoriile de preturi analizata nu depaseste media europeana în România. Singura categorie de produse la care Romnânia se apropie de media europeana sunt produsele electronice si electrocasnice unde se înregistreaza un indice de 97 % din media UE.
Indicele nivelului de pret total este în România la 55% din edia UE.
Indicele preturilor de consum – Metode și definiții
Datele prezentate în comunicat de presă al Eurostat se bazează pe rezultatele unui sondaj de prețuri care cuprinde peste 2 000 de bunuri de consum și servicii în toată Europa, care face parte din programul Eurostat-OECD Purchasing Power Parity.
Indici nivelului de preț (INP) furnizeaza o comparație între nivelurile prețurilor țărilor în raport cu media Uniunii Europene: dacă indicele nivelului prețurilor este mai mare decât 100, țara în cauză este relativ mai scumpă decât media UE, în timp ce indicele nivelului prețurilor este mai mic decât 100, atunci țara este relativ mai ieftină decât media UE.