România are resurse de cobalt, care, în prezent, e mai prețios decât aurul

0
1742

România are resurse de cobalt, dar le vinde străinilor. Acest material, component cheie pentru producţia bateriilor lithium-ion utilizate la telefoanele mobile şi la automobilele electrice, a devenit mai prețios decât aurul.

Cotaţiile la cobalt au ajuns la 59.844 dolari pe tonă, un salt de 160% faţă de minimul istoric atins de acest metal în luna februarie 2016, .

Creşterea preţurilor ar urma să continue pe fondul cererii puternice venite din China, susţine Rebecca Charlton, director financiar la China Molybdenum (CMOC), o companie chineză de resurse naturale care în prezent controlează 15% din piaţa de cobalt după mai multe achiziţii în Congo.

Sute de companii concurează pentru extragerea cobaltului, cea mai bogată ţară în această resursă fiind Republica Democrată Congo, informează capital.ro, care amintește că și ţara noastră are resurse de cobalt, însă nu le exploatează pe măsură.

Compania canadiană Leading Edge Materials, specializată în exploatarea mineralelor şi metalelor rare şi care deţine în Suedia una dintre cele mai mari mine de grafit din lume, a convenit intrarea pe piaţa românească prin preluarea a 51% din capitalul firmei locale LEM Resources SRL, al cărei asociat unic deţine minereu polimetalic în Bihor.

Leading Edge Materials vrea să înfiinţeze, împreună cu un partener român, o societate mixtă în vederea explorării unor potenţiale zăcăminte de cobalt şi litiu.

Tara noastra sta pe zacaminte de 666 de miliarde de euro. Cele de aur, de exemplu, se ridică la 6.000 de tone, adica 250 de miliarde de euro,iar argintul, la 6,8 miliarde de euro.

Minereurile polimetalice sunt şi ele foarte bogate. Într-o tonă de minereu polimetalic se găsesc 10 grame de molibden, câte 30 de grame de nichel şi de cobalt, 50 de grame de crom, 300 de grame de galiu, 1.000 de grame de titan, 2.500 de grame de vanadiu şi 5.000 de grame de arseniu.

Conform Enciclopediei Resurselor Minerale, în România există 90 de milioane de tone de minereuri polimetalice. Preţul mediu al acestor metale este 38 de euro kilogramul. Făcând înmulţirile de rigoare, putem afla că există 900 de tone de molibden în zăcământ, de exemplu, la preţul total actualizat de 34.335.000 de euro.

Alt exemplu: avem 450.000 de tone de arseniu în zăcământ, la valoarea de 17.167.500.000 de euro – desigur, preţul mediu al pieţei. În fine, preţul total la polimetale se ridică la 30,6 miliarde de euro.

La capitolul petrol şi gaze, estimările sunt relative, ţinând cont de faptul că nu ştim cu exactitate ce conţine platforma continentală a Mării Negre. Oricum, estimările făcute în această primăvară arată că încă am avea rezerve de petrol în valoare de 179,7 miliarde de euro şi rezerve de gaz metan ce s-ar ridica la aproximativ 28,7 miliarde de euro.

Aşadar, în total, valoarea zăcămintelor minerale în România s-ar ridica la peste 666 miliarde de euro. Menţionăm că de aici lipsesc unele zăcăminte mai sensibile’, cum sunt cele de uraniu, care nu pot fi divulgate.

Nu mai spunem de banala sare, în cantitate de 4.000 de milioane de tone, la preţul de 1 leu/25 de kilograme, care generează 35,6 miliarde de euro. Concluzia este că avem bunuri subterane prin care ne putem plăti datoria externă actuală de şapte ori.

Dar Romania mai stă şi pe altă comoară, un zăcămant foarte rar, care se găseşte doar în ţara noastră.

Dolomita amorfă, cunoscută pentru utilizarea la pavare sau la fabricarea cimentului, o varietate a acestei roci, descoperită într-o carieră din Harghita, a ajuns să facă furori printre agricultori, datorită proprietăţilor sale nutritive.

Toate detaliile pe:

https://www.libertatea.ro/stiri/economie-bani/romania-are-resurse-de-cobalt-dar-le-vinde-strainilor-2348075

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here