România are cel mai scăzut nivel de acceptare a cardurilor din Europa

0
882

Managerul de ţară al VISA, Elena Ungureanu,  a declarat că România are cel mai scăzut nivel de acceptare a cardurilor din Europa, cu 10 terminale POS la 1000 de locuitori, în timp ce media europeană este de aproximativ 30 de terminale la 1000 de locuitori.

“În momentul de faţă ne preocupă foarte mult gradul de acceptare a cardurilor în România: suntem la cel mai scăzut nivel din Europa. Indicatorul la care mă refer este numărul de terminale la mia de locuitori, care în România este la 10 – avem 10 terminale POS instalate la 1000 de locuitori, iar media europeană este undeva la 30 de terminale la mia de locuitori, deci avem de 3 ori mai puţin. Într-adevăr, dacă ne uităm în Bucureşti sau în urbanul mare, stăm bine, avem multe oportunităţi să le utilizăm”, a afirmat reprezentanta VISA, în cadrul Bankers Summit 2019 organizat de Ziarul Financiar.

Pe de altă parte, Elena Ungureanu a arătat că în România sumele cheltuite pe carduri reprezintă un procent redus din totalul cheltuielilor populaţiei, dar este în creştere.

“România este o piaţă eminamente de debit, cardurile au apărut recent în România, primul card a fost emis în 1995, deci încă ne place cash-ul ca şi naţiune. Sumele cheltuite pe card reprezintă 14% din cheltuielile totale ale populaţiei, şi ca şi companie care activăm în plăţi avem o oportunitate imensă. Dar sumele cresc foarte mult, spre exemplu la sfârşitul lui martie valoarea totală a tranzacţiilor pe cardurile VISA a crescut cu 34%, faţă de perioada similară din acelaşi an (a anului trecut, n.red.). Şi pe online cifra este la fel. Şi numărul de tranzacţii creşte foarte mult. Din totalul tranzacţiilor efectuate cu cardurile în România, avem 70% tranzacţii făcute la comercianţi. Acesta este indicatorul la care noi ne uităm foarte mult. Deci chiar dacă penetrarea în consumul final al populaţiei este destul de redusă – 14%, avem un segment al populaţiei căruia îi place să utilizeze foarte mult cardul şi o face foarte des”, a menţionat reprezentanta VISA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here