România are al treilea cel mai mic salariu minim din UE, după Bulgaria şi Lituania. Un neamţ sau un francez plătit cu salariul minim câştigă de 3,7 ori mai mult decât un român

1
1385
salariul minim

Datele publicate de Eurostat arată că România are al treilea cel mai mic salariu minim pe economie din UE, cu doar 8 euro mai mare decât în Lituania. Cel mai mic salariu din Uniunea Europeană este înregistrat în Bulgaria, cu numai 261 euro.

În luna ianuarie 2018, Bulgaria avea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană, 261 de euro pe lună, urmată de Lituania, 400 de euro, şi România, 408 euro, arată datele publicate de Eurostat.

Potrivit acestora, la nivel general, salariul minim pe economie este mai mic de 500 de euro pe lună în statele membre din estul UE şi de peste 1.000 de euro în nord-vestul UE, în frunte fiind Luxemburg (1.999 de euro pe lună), Irlanda (1.614 euro), Olanda (1.578 euro), Belgia (1.563 euro), Germania şi Franţa (ambele cu 1.498 de euro pe lună).   Spre comparaţie, salariul minim federal în SUA era de 1.048 de euro pe lună în ianuarie 2018.

Doar 22 dintre cele 28 de state membre UE au un salariu minim pe economie, ţările care nu au un astfel de salariu fiind: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.   În ce priveşte cel mai mare salariu minim din UE, acesta este de aproape 8 ori mai mare decât cel mai mic. Însă decalajele salariale în rândul statelor membre sunt mai mici dacă sunt eliminate diferenţele de preţuri, scrie economica.net.

Exprimate la paritatea standard a puterii de cumpărare (PPS), salariul minim din Bulgaria este de 546 PPS şi de 1.597 PPS în Luxemburg ceea ce înseamnă că cel mai mare salariu minim din UE este de aproape trei ori mai mare decât cel mai mic. În România, salariul minim exprimat în paritatea standard a puterii de cumpărare este de 808 PPS, mai mare decât cel de 787 PPS din Portugalia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here