România, alături de Bulgaria și Malta, a rămas în urma proceselor de digitalizare a procedurilor administrativ-fiscale

0
2028

Conform unei analize Deloitte ,cele mai avansate state pe domeniul digitalizării în procesele din administrarea fiscală sunt Austria, Lituania, Slovenia, Ungaria, Portugalia și Polonia, care au implementat atât Standard Audit File for Tax (SAF-T), cât și E-reporting (raportarea electronică a unor documente, de exemplu facturi, balanță etc).

Potrivit sursei citate, alte cinci state (Luxemburg, Franța, Germania, Grecia și Olanda) au implementat numai SAF-T, în timp ce Croația, Italia, Cehia, Spania și Estonia utilizează doar E-reporting.

În analiza Deloitte România se arată că restul statelor europene, cu excepția României, Bulgariei și Maltei, aplică E-audit (controlul electronic).

SAF-T, un format electronic standard, a fost inițiat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în principal ca să ajute autoritățile fiscale să desfășoare inspecții fiscale mai eficient, făcând posibilă identificarea mai ușoară a principalelor zone de neconformare în raportarea obligațiilor fiscale. SAF-T a fost preluat de fiecare stat în funcție de propria legislație fiscală, din acest motiv ritmul și modul de implementare sunt diferite, notează compania de consultanță.

“În România este posibilă doar depunerea electronică a unor documente. Legislația prevede și controalele electronice, dar în practică sunt folosite metode de control tradiționale cu verificarea documentelor pe hârtie. Verificările și raportările electronice ar ajuta fiscul să aibă o imagine mai detaliată a zonelor de neconformare și evaziune. Acest lucru s-ar converti într-un avantaj pentru mediul de business: o mai bună colectare a taxelor existente care ar scădea presiunea unei eventuale majorări a fiscalității despre care s-a discutat recent. Din păcate, vedem că programul de modernizare finanțat de Banca Mondială este blocat, cel puțin momentan”, a subliniat Vlad Boeriu, partener Deloitte România.

Acesta a adăugat că Bulgaria, chiar dacă nu stă mult mai bine decât România în privința raportărilor și verificărilor electronice, a încheiat cu succes un program cu Banca Mondială, reușind să crească rata de conformare în cazul TVA de la 77% la 92%, nivel comparabil cu al țărilor dezvoltate.

Deloitte se referă la organizația Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL), o companie cu răspundere limitată din Marea Britanie, rețeaua globală de firme membre și persoanele juridice afiliate acestora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here