România a îngropat inovarea. Ideile nu mai interesează pe nimeni!

0
2648
inovare

România se situează pe locul 48 în lume în ceea ce priveşte inovarea, după Republica Moldova, şi pe ultimul loc din comunitatea europeană.

Accesul scăzut la finanţări, birocraţia şi ineficienţa guvernamentală, alături de taxe, sunt doar câteva dintre cele mai mari piedici identificate de studiul Global Competitiveness, citat în cadrul conferinţei internaţionale Innoteque, care se desfăşoară în perioada 5-7 octombrie, la Bucureşti şi Cluj, cu participări din SUA, Israel şi Olanda.

Guvernul e găsit vinovat

”Din punctul nostru de vedere, cei trei factori ai inovării sunt Guvernul, industria şi cercetarea academică. Guvernul, aici, ar trebui să aibă o mare contribuţie fiindcă este vorba despre dezvoltarea economică. Între instrumentele inovării, noi identificăm sprijinul pentru proiecte, implementarea de granturi mari şi mici, activitatea academică, cooperarea cu mediul de afaceri, instrumentele financiare şi, nu în cele din urmă, cooperarea internaţională”, a declarat dr. Yehoshua Shuki Gleitman, chairman GIBF- Guangzhuo Israel Biotech Fund.

,,Trebuie asigurată predictibilitatea legislativă pe termen lung, precum şi evaluarea strategică în acest domeniu”, a susţinut Adrian Curaj, consilier al premierului pentru dezvoltarea ecosistemelor.

Inovarea e cheia creșterii economice

”Printre domeniile în care ţara noastră are cei mai scăzuţi indicatori se numără accesul la finanţare, suportul acordat cercetării-dezvoltării, antreprenoriatul şi educaţia. În acelaşi timp, inovarea este plasată în centrul strategiei UE privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. (…) Dar România este pe ultimul loc în UE la capitolul inovare”, concluzionează organizatorii Innoteque, Impact Hub şi Recognos, citând studii europene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here