România (11,6%) s-a aflat printre ţările care au alocat cel mai scăzut procent din PIB pentru protecţia socială

0
1103
Oficiul de Statistică al UE (Eurostat)

Datele prezentate de Oficiul de Statistică al UE (Eurostat),arată că protecţia socială a reprezentat în 2016, în toate statele membre ale Uniunii Europene, cel mai important domeniu al cheltuielilor guvernamentale.

Procentul din PIB alocat cheltuielilor pentru protecţie socială variază în UE de la mai puţin de 10% în Irlanda (9,9%) la peste un sfert în Finlanda (25,6%). Opt state membre – Finlanda, Franţa, Danemarca, Austria, Italia, Suedia, Grecia şi Belgia – au alocat cel puţin 20% din PIB cheltuielilor pentru protecţie socială, în timp ce Irlanda, Lituania, România, Letonia, Malta, Cehiaşi Bulgaria au cheltuit fiecare sub 13% din PIB pentru acest sector. La nivelul UE, procentul alocat cheltuielilor pentru protecţie socială reprezintă echivalentul a 19,1% din PIB, în 2016.

Următoarele cele mai importante domenii sunt: sănătatea (7,1%), servicii publice generale (6%), educaţie (4,7%), afaceri economice (4%), ordine şi siguranţă publică (1,7%), apărare (1,3%), recreaţie, cultură şi religie (1%), protecţia mediului (0,7%).

În domeniu educaţiei, cel mai ridicat procent din PIB a fost înregistrat în Danemarca şi Suedia (ambele cu 6,9%), Belgia (6,4%) şi Finlanda (6,1%) iar cel mai scăzut în Irlanda (3,3%), Bulgaria (3,4%) şi România (3,7%). Şi în domeniul sănătăţii, cel mai scăzut procent din PIB a fost înregistrat în Cipru (2,6%), Letonia (3,7%) şi România (4%) iar cel mai ridicat în Danemarca şi Franţa (ambele cu 8,1%).

România a alocat în 2016 4,4% din PIB pentru servicii publice generale, 4,5% din PIB pentru afaceri economice, 2% din PIB pentru ordine şi siguranţă publică, 0,9% din PIB pentru apărare, 0,9% din PIB pentru recreaţie, cultură şi religie şi 0,6% din PIB protecţia mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here