Români celebri la curtea lui Mao

0
1173

Licitația de Artă Asiatică din 8 Colecții Românești (gen. Gheorghe Manu, gen. Leontin Sălăjan, importanți diplomați și miniștri de afaceri externe)

Palatul Cesianu-Racoviţă, 22 noiembrie 2018, ora 19.30

Revoluţia nu este o cină socială, un eveniment literar, un desen sau o broderie. Nu poate fi făcută cu eleganţă şi curtoazie. Revoluţia este un act de violenţă prin care o clasă răstoarnă pe alta. Mao Zedong

China lui Mao Zedong. Pentru un întreg deceniu, numeroase artefacte şi obiecte de artă au fost luate din muzee şi din colecţiile private şi distruse. Vă aminteşte acest lucru de ceva similar? În mod miraculos unele dintre acestea au scăpat urgiei roşii, diplomaţi români primind chiar din mâinile lui Mao valoroase obiecte de artă pe care le-au adăugat propriilor colecţii de artă asiatică.

În anii 1960, generalul de armată Leontin Sălăjan avea să primească mai multe cadouri protocolare, printre care şi un Vas decorat în manieră cloisonné, purtând motivul dragonului imperial, mijlocul sec. XX (preţ de pornire: 200 €) prezent în licitaţia Artmark.

Mao avea să facă astfel de cadouri şi altor politicieni europeni, aşa cum este şi un Brûle-parfum sculptat în steatit, decorat cu motivul dragonului, China, mijlocul sec. XX (preţ de pornire: 250 €), oferit unui șef de stat din Europa de sud-est, care provine din colecția Marinei Dimitropoulos.

Dar şi înainte de Mao, diplomaţii români erau tentaţi de civilizaţia şi mirajul Orientului Îndepărtat. Este şi cazul colecției diplomatului român Basil Stoica, apropiat al lui Thomas Masaryk și al lui Ionel I.C. Brătianu, cunoscător a 14 limbi străine, luptător pentru fondarea și consacrarea României Mari, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe. Din colecţia sa, în licitaţia din 22 noiembrie, va fi prezentă xilogravura Dansul calului de jucărie de Utagawa Toyohiro (cca. 1800) (valoare estimativă: 600 – 900 €), operă clasată în categoria Fond a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil.

Se pare că un alt împătimit al artei asiatice a fost şi Generalul Gheorghe Manu, descendent direct al domnului Constantin Brâncoveanu, cel care a obținut în februarie 1878 capitularea Vidinului. În licitaţia Artmark este prezent un Impresionant cabinet din lemn exotic, lăcuit şi parţial aurit, decorat cu motive vegetale, perioada Qing, China, sec. XIX (preţ de pornire: 1.500 €) din colecţia generalului.

Expoziţia licitaţiei se poate vizita la sediul Palatului Cesianu-Racoviţă până pe data de 22 noiembrie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here