Rezerva de aur a României naşte controverse: BNR a reclamat Antena 3 la CNA

0
1605

Banca Naţională a României (BNR) a reclamat Antena 3 la CNA, după ce anterior a spus că postul de televiziune a prezentat „cu rea-credinţă şi fără a fi verificate” informaţii despre rezerva de aur a României.

BNR reclamă mai multe aspecte, unul dintre ele fiind că a fost difuzată informaţia eronată că rezerva de aur – pentru că nu a fost utilizată ca investiţie în contraparte – ar fi produs o pierdere de 800 de milioane de euro, scrie paginademedia.ro.

Totodată, BNR mai susţine că motivaţia pentru care parte din rezerva de aur este ţinută la Londra, deşi era prezentă în textul care curgea pe ecran, era citată parţial şi tendenţios.

„În emisiune, se solicita imperativ BNR să explice situaţia, ca şi cum ar avea ceva de ascuns”, mai precizează sursa citată. Anterior, banca centrală a anunţat că aurul aflat în custodie la Banca Angliei aparţine în continuare României şi nu poate fi folosit decât la instrucţiunile exprese ale BNR. Anunţul a venit ca o reacţie la acuzaţiile apărute în cadrul emisiunii de la Antena 3.

„În emisiunea moderată de dna Oana Zamfir, în data de 22 martie a.c., la postul de televiziune Antena 3, au fost făcute din nou acuzaţii – la care BNR a răspuns în mod repetat – în legătură cu rezerva de aur a României, de către dl. Lucian Isar şi acceptate fără verificare de către moderatoarea emisiunii. Deşi BNR a pus la dispoziţie o serie de date în legătură cu rezerva de aur a Românei şi explicaţii de fond în legătură cu administrare acesteia, informaţiile publice menţionate au fost ignorate şi răstălmăcite fie din neînţelegere, fie cu vădită rea intenţie. Mai mult, unele date au fost citate trunchiat.

BNR respinge ferm orice insinuare care pune în discuţie certificarea şi legalitatea administrării rezervei internaţionale. Administrarea rezervei de aur se face conform prevederilor legale în vigoare care conferă atribuţii şi responsabilităţi clare BNR (păstrare, depozitare, administrare, auditare)”, a declarat Suciu, citat de Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here