Revoluție în Kazahstan, președintele cere ajutorul Rusiei. Protestatarii au dărâmat statuile dictatorului Nursultan Nazarbaiev

0
1865

Presedintele Kazahstanului, Kassim-Jomart Tokaev, a cerut miercuri ajutorul Rusiei si al aliatilor sai pentru a reprima revoltele care afecteaza tara sa si care sunt opera, in opinia sa, a ”teroristilor” antrenati in strainatate, relateaza AFP, citata de Agerpres.

”Astazi le-am cerut sefilor de stat ai Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) sa ajute Kazahstanul sa invinga amenintarea terorista”, a declarat presedintele kazah la televiziunea de stat, adaugand ca in fruntea manifestatiilor se afla ”bande teroriste” care au ”primit un antrenament aprofundat in strainatate”.

Cel putin opt membri ai fortelor de ordine si militari au fost ucisi in revoltele care afecteaza Kazahstanul de cateva zile, a anuntat Ministerul de Interne, citat de media locale. Potrivit sursei citate, 317 membri ai politiei si ai Garzii Nationale au fost de asemenea raniti ”de multimea furioasa”.

Kazahstanul a decretat miercuri stare de urgenta pe intreg teritoriul dupa ce manifestatiile declansate din cauza unei cresteri bruste a pretului la gaze si combustibil au degenerat in violente, multimea luand cu asalt cladiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate, noteaza AFP, citand media ruse.

Intr-un efort de a stopa criza, presedintele Kassim-Jomart Tokaev a demis guvernul si a decretat stare de urgenta in mai multe regiuni ale Almati si in capitala Nur-Sultan, redenumita recent in onoarea fostului presedinte Nursultan Nazarbaiev. Autoritatile kazahe au decretat de asemenea restrictii de circulatie intre 23:00 si 07:00.

Aeroportul din Almatâ a fost preluat de protestatari

Protestele din Kazahstan s-au amplificat miercuri iar în întreaga ţară a fost decretată starea de urgenţă. Un grup de manifestanţi a pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almatâ, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz. De asemenea, potrivit imaginilor care circulă pe rețelele sociale, clădirea a fost incendiată.

Jurnaliștii independenți relatează că oraşul Almatâ se află aproape în întregime sub controlul protestatarilor, care controlează inclusiv aeroportul, după ce forţele de ordine au părăsit oraşul. Internetul a fost oprit în toată țara.

Kazahstanul a decretat miercuri stare de urgenţă pe întreg teritoriul după ce manifestaţiile declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la gaze şi combustibil au degenerat în violenţe, iar mulţimea a luat cu asalt clădiri guvernamentale, inclusiv aeroportul din Almatâ, relatează Digi24.

Agenţiile de presă Interfax, TASS şi RIA Novosti au anunţat instituirea stării de urgenţă în întreaga ţara, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan.

Anterior, starea de urgenţă fusese decretată la nivel local în principalele zone afectate de manifestaţii, Almatî, provincia Mangystau şi capitala Nur-Sultan.

Internetul şi telefonia mobilă erau blocate miercuri în această fostă republică sovietică din Asia Centrală.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here