Aproape 600 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, riscă să fie pierdute definitiv datorită incompetenței, susțin reprezentanți ai mediului de afaceri. Ministerul Economiei se confruntă cu acuzații grave lansate de 15 firme mari din țară, care au luat decizia de a atrage atenția autorității asupra acestei situații.
CEMROM Câmpina, parte a grupului de firme Soceram-Neptun, împreună cu alte 14 companii din țară, a luat decizia transmiterii unei scrisori deschise prin care solicită intervenția celor mai importante autorități din țară: președintele interimar
Ilie Bolojan, premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministrul Economiei – Bogdan Ivan, președinții celor două camere ale Parlamentului – Mircea Abrudean (Senat), respectiv Ciprian Șerban (Camera Deputaților), președintele Consiliului Concurenței – Bogdan Marius Chirițoiu. Acestora li se solicită să ia măsurile necesare pentru implementarea Programului Construct Plus și alocarea întregului buget stabilit prin Legea Bugetului nr. 9/2025 către solicitanții care au depus cereri de emitere a acordurilor de finanțare.
La demersul CEMROM Câmpina s-au alăturat companiile Abaco CPR, Lasselberger SA, X-Concrete, Energy Connect Resources, Elis Pavaje, Trutzi, Baumit
România, Stics, Vuglerod, Diamond Quartier, Smart Bet, Max Wind Prefabricate, Beefagri Prod și M.I.S. Grup.
Construct Plus este un program care are ca obiectiv susținerea financiară a investițiilor private pentru producția de materiale de construcții. Bugetul total al programului, pe o perioadă de trei ani, este de 596 milioane euro, finanțare europeană nerambursabilă. Numai că banii sunt blocați din cauza birocrației și incompetenței unor funcționari publici din Ministerul Economiei.
De aici și starea de revoltă a companiilor private. După 20 de luni de la aprobarea schemei de finanțare și 12 luni de la lansarea apelului, Ministerul Economiei încă nu a semnat niciun acord de finanțare și nici măcar nu a finalizat evaluarea cererilor depuse. Pasivitatea funcționarilor din Ministerul Economiei, responsabili de implementarea Programului Construct Plus, a determinat companiile solicitante să se întrebe dacă acest program va mai fi pus în practică. Potențialii beneficiari au investit resurse importante pentru pregătirea proiectelor și există chiar suspiciuni că unele grupuri de interese din interiorul ministerului împiedică implementarea programului.
Astfel, se pare că mediul de afaceri a ajuns la capătul răbdării, de vreme ce mai multe firme private s-au asociat pentru a protesta împotriva birocrației excesive și incompetenței unor funcționari publici.