“Rețeaua Reglementatorilor din România” va fi inființată de ANCOM, Consiliul Concurenței și ANRE

0
1696
Transelectrica

Autoritatea de reglementare pentru comunicații – ANCOM, Consiliul Concurenței și autoritatea de reglementare în domeniul energiei – ANRE au organizat un prim eveniment comun destinat furnizorilor din sectoarele de energie și comunicații pentru a dezbate pe tema practicilor și reglementărilor pro-competitivitate în domeniul infrastructurilor fizice, împreună cu factori cu putere de decizie în stabilirea politicilor publice, reprezentanți ai asociațiilor de profil și ai proprietarilor de infrastructuri și de rețele.

Dezbaterea vine în contextul în care autorităţile de concurenţă şi reglementare sectorială lucrează la îndeplinirea sarcinilor lor specifice: ANCOM la punerea în practică a Legii nr. 159/2016 privind regimul infrastructurilor fizice pentru comunicaţii electronice, iar ANRE la crearea cadrului pentru accelerarea dezvoltării reţelelor inteligente. De asemenea, Consiliul Concurenţei urmăreşte îndeaproape evoluţiile în cooperarea trans-sectorială, pentru a asigura o concurenţă durabilă şi sănătoasă în interesul consumatorilor din România.

Cele două sectoare, al comunicaţiilor şi energiei, deşi prezintă particularităţi şi elemente specifice în ceea ce priveşte modul în care funcţionează reţelele, se realizează producţia sau sunt comercializate serviciile, se întâlnesc însă la nivelul infrastructurilor fizice pe care le partajează sau dezvoltă împreună.

Interesul pentru cooperarea trans-sectorială este reciproc şi în creştere, pe fondul progresului tehnologic spre reţele tot mai performante şi agile, capabile să livreze servicii cu tot mai multă valoare pentru bani. De asemenea, interesul este cu atât mai mare cu cât concepte precum oraşe inteligente, care furnizează şi beneficiază de servicii publice prin valorificarea conectivităţii universale şi a ecosistemelor digitale, Internet of Things (IoT) sau smart grids devin omniprezente.

Prin intermediul asociaţiilor de profil, dar şi a furnizorilor prezenţi în sală, industria de comunicaţii şi cea de energie, au arătat reglementatorilor prezenţi că au nevoie de predictibilitate, debirocratizare şi stabilitate a cadrului de reglementare pentru a-şi putea derula planurile de afaceri, investiţii şi inovaţie.

Evenimentul, menit să faciliteze un dialog structurat atât între autorităţile de reglementare, cât şi cu industria, a relevat şi faptul că o cooperare trans-sectorială în reglementare este necesară drept răspuns la evoluţiile naturale ale infrastructurilor din România, în scopul îmbunătăţirii rezultatelor reglementărilor, reducerii costurilor şi stimulării investiţiilor eficiente în infrastructurile din România. Participanţii la dialog au agreat faptul că autorităţile de concurenţă şi reglementare pot livra rezultate mai bune dacă există o bună colaborare, utilizând nivelurile de concurenţă sau reglementările, după caz, pentru a face forţele pieţelor să lucreze mai bine.

Pentru explorarea şi valorificarea potenţialului de colaborare în scopul promovării unor reglementări mai bune, ANCOM, ANRE şi Consiliul Concurenţei au anunţat că vor înfiinţa ”Reţeaua Reglementatorilor din România”, un cadru formal de cooperare pentru cele trei entităţi publice, cu obiectivul de a furniza servicii de reglementare de cea mai bună calitate pieţelor de energie şi comunicaţii şi, implicit, furnizorilor şi utilizatorilor lor.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here