Reprezentanţii UE au anunţat că vor simplifica regulamentul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020. Măsurile vin în sprijinul beneficiarilor şi al autorităţilor naţionale şi locale care accesează fonduri europene

0
728
Comisia Europeana

Corina Creţu a reprezentat Comisia Europeană la negocierile pentru simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene

În baza propunerilor făcute de Grupul la nivel înalt pentru simplificare, înfiinţat în 2015, reprezentanţii Comisiei Europene, ai Parlamentului European şi ai Consiliului European au hotărât să efectueze o serie de modificări ale regulamentului politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020. Modificările aduse vor veni în sprijinul beneficiarilor, prin reducerea birocraţiei, dar vor avea în vedere şi facilitarea combinării fondurilor strucuturale şi de investiţii europene cu Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS).

Prin urmare, s-a decis că beneficiarii vor putea folosi estimări, cum ar fi preţul global, pentru anumite categorii de cost, ce privesc, spre exemplu, angajaţii, asigurările sau chiria.  De asemenea, negociatorii europeni au decis să acorde stimulente autorităţilor naţionale şi locale care administrează proiecte din fonduri europene – pe viitor, fondurile politicii de coeziune ce au fost investite în proiecte FEIS nu vor mai necesita cofinanţare naţională. Regulamentul revizuit va deschide posibilitatea unor instrumente financiare combinate în care contribuţia politicii de coeziune acoperă prima pierdere.

Corina Creţu, comisar european pentru politică regională, iniţiator al Grupului la nivel înalt pentru simplificare , a declarat:

„O politică de coeziune mai simplă şi mai flexibilă reprezintă o prioritate pentru noi, şi în ceea ce priveşte perioade viitoare de programare, post-2020. Facem acest lucru pentru cetăţeni, antreprenori, mediul de afaceri şi toţi potenţialii beneficiari ai fondurilor europene“.

Citeste si  „SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ” cu Dan Bucura, la B1TV - Daniel Dăianu: „Noi, avem venituri extrem de firave la buget şi nu întâmplător, în PNRR, există o secţiune pentru reforma sistemului fiscal astfel încât să avem venituri fiscale superioare. Veniturile noastre bugetare sunt foarte joase.” - Dan Bucura: „Grupul Paval Holding, celebrul Dedeman, a anunţat un profit record de 600 milioane euro. Marja de profit la concurentul Leroy Merlin, fix pentru aceeaşi perioadă, este de 9%. Dacă top 100 retalieri ar declara profit, pe modelul Dedeman, încasările din impozite, la buget, ar fi de 4 ori mai mari.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here