Remus Borza: Evaziunea fiscală, încurajată prin 18 Ordonanțe ale Guvernului

0
1095

România se chinuie de aproape 20 de ani să introducă casele de marcat cu jurnal electronic. Cel mai recent termen de aplicare a acestei măsuri, 1 iunie 2018, a fost amânat cu trei luni. Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 44 din 31 mai 2018 ce prevede suspendarea sancțiunilor până la 1 septembrie 2018 pentru contribuabilii mari, respectiv 1 noiembrie pentru contribuabilii mici care nu s-au dotat cu case de marcat cu jurnal electronic, scrie deputatul independent Remus Borza.

Guvernul încurajează evaziunea fiscală prin intermediul a 18 Ordonanţe care ajută la conturarea unui cadru fiscal mai lax, este de părere deputatul Remus Borza, care anticipează că, anul acesta, ţara noastră nu va înregistra o creştere economică de 5,2%, după cum prevede Legea bugetului de stat.

Domnia sa a afirmat ieri, într-o declaraţie de presă: “Creşterea economică va fi de maximum 4%. Asta înseamnă că nici veniturile bugetare de 287 miliarde lei nu se vor realiza. Dar Guvernul a angajat pentru acest an cheltuieli de 314 miliarde lei. Nerealizarea veniturilor bugetare va mări şi mai mult ecartul dintre cheltuieli şi venituri, cu consecinţa depăşirii ţintei de 3% din PIB a deficitului bugetar. În atare situaţie, Guvernul are câteva soluţii. Naţionalizarea Pilonului II de Pensii. 42 de miliarde de lei ar astupa toate găurile de anul acesta la buget. Doar că această soluţie va ostiliza mediul de afaceri şi principalele cancelarii străine. Cel mai probabil, Guvernul va sacrifica, şi anul acesta, investiţiile, reducând ponderea lor în PIB de la 4,2%, la mai puţin de 3%. O altă soluţie ar putea-o reprezenta şi creşterea fiscalităţii, prin majorarea unor impozite şi taxe sau impunerea unora noi. Şi această măsură este nepopulară, având în vedere apropierea europarlamentarelor şi prezidenţialelor”.

Domnul Borza a adus în discuţie şi problema caselor de marcat cu jurnal electronic, pe care ţara noastră încearcă să le introducă de aproximativ 20 de ani, declarând: “Cel mai recent termen de aplicare a acestei măsuri, 1 iunie 2018, a fost amânat cu trei luni. Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă44 din 31 mai 2018, ce prevede suspendarea sancţiunilor până la 1 septembrie 2018 pentru contribuabilii mari, respectiv 1 noiembrie pentru contribuabilii mici care nu s-au dotat cu case de marcat cu jurnal electronic”.

Remus Borza atrage atenţia şi asupra faptului că ţara noastră are un grad de colectare al veniturilor bugetare de sub 30%, cel mai mic din Europa, menţionând că acest procent se poate majora prin combaterea mai fermă şi eficientă a evaziunii fiscale. În opinia sa, implementarea de măsuri în acest sens a fost amânată succesiv prin 12 Ordonanţe de Urgenţă emise de Guvernele României între anii 2000 şi 2013.

Domnul Borza a mai spus: “România este campioană la acest capitol (n.r. evaziune fiscală) : 17 miliarde de euro evaziune fiscală în fiecare an, din care nouă miliarde de euro evaziune doar la TVA, două miliarde de euro din comerţul cu produse accizabile (tutun, alcool, combustibili), alte două miliarde de euro din comerţul cu produse agricole primare (cereale, legume, fructe)”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here