Remember Octavian Goga-marele poet roman care a luptat in Dobrogea si a fost condamnat la moarte la Budapesta

0
1504

Funeraliile naționale ale marelui poet român Octavian Goga, stins din viață la data de 7 mai. Mare patriot și prestigios poet român din Transilvania, el a fost unul dintre liderii mișcării naționaliste românești.

A fost prim ministru și lider al Partidului Național Creștin înlăturat în anul 1938 de la guvernare de dictatorul/dezertorul Carol 2. La 14 decembrie 1914 s-a desfășurat „Congresul extraordinar al Ligii Culturale” (președinte V. Lucaciu, vicepreședinte: Barbu Ștefănescu Delavrancea, secretar: Nicolae Iorga, iar Goga era membru al comitetului, în ziua de 15 februarie 1915, declara: „Pentru jertfa de mâine am trecut granița, să venim în Țara Românească.

Noi ne-am pierdut țara, noi ne-am pierdut patria, dar avem încă capetele noastre. Vi le dăm dumneavoastră, faceți ce vreți cu ele. Ele pot să cadă, Ardealul nu poate cădea“. Din cauza activității sale politice în România, guvernul maghiar de la Budapesta i-a intentat lui Goga – ca cetățean austro-ungar – un proces de înaltă trădare, fiind condamnat la moarte în contumacie.

S-a înrolat în armata română și a luptat ca soldat, în Dobrogea. La încetarea ostilităților și semnarea păcii de la București, Goga a fost nevoit să părăsească România, plecând în Franța.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here