REGULILE LUI WARREN BUFFETT

0
4431
REGULILE LUI WARREN BUFFETT

„Regula numărul unu, NU PIERDE BANI şi regula numărul doi, VEZI REGULA NUMĂRUL UNU”

Citeste si Warren Buffett-Ignorati teoriile economice moderne si nu cautati sa va imbogatiti rapid

Împotriveşte-te pierderilor

Prea mulţi sunt cei care măsoară performanța pe Wall Street exclusiv, în funcţie de randament. O mai bună unitate de măsură este rentabilitatea ajustată în funcție de risc. Nu vă străduiţi să faceţi profit storcând şi ultimul dolar pentru că aceasta vă expune unui risc mult prea mare. Încercaţi să faceţi din conservarea capitalului principalul dvs. scop. Stând concentraţi doar pe monitorizarea potenţialului de pierdere, vă veţi vei deplasa în mod natural mai mult spre zona de investiții cu potențial de creștere decât spre cea cu potenţial de pierdere ceea ce vă va aduce un randament mult mai mare. Privind mereu spre posibilitatea obţinerii unei marje de siguranță, randamentele vor fi în continuare pozitive, chiar dacă evenimentele nu se vor derula conform aşteptărilor. Nu este necesar să faceţi lucruri ieşite din comun pentru a obține rezultate foarte bune. Pur şi simplu încercaţi să evitaţi a face greșeli mari lăsând să lucreze magia muncii combinate pe perioade lungi de timp. Buffett spune că are doar două reguli: regula numărul unu, nu pierde bani şi regula numărul 2, vezi regula numărul unu.

 Volatilitatea este prietena ta

Mulți investitori cred că volatilitatea este același lucru cu riscul, dar se înşală. Având aversiune faţă de risc nu va înseamna că automat veţi evita volatilitatea. Pachetul de acţiuni al Berkshire Hathaway a suferit o pierdere de 50%, sau mai mult, de trei ori în istoria sa. În mod absolut remarcabil, Buffett nu a pierdut mai mult de 2% pe oricare dintre pozițiile sale unice. El a realizat acest lucru în primul rând pentru că a evitat diversificarea rămânând mereu puternic concentrat. La începutul carierei sale, Buffett a avut 75% din resursele personale investite în compania Geico. El a realizat totul prin achiziţia de companii bune la preţuri foarte bune, urmată de cumpărarea mai multor pachete de acțiuni în cazul în care prețurile au scăzut. Nu s-a temut niciodată de scăderea pieței. Volatilitatea este cel mai bun prieten al investitorului lipsit de emoţii şi fără datorii. Fluctuaţia sălbatică a pieţei face ca uneori afacerile solide să fie disponibile pentru a fi cumpărate la prețuri iraţional de scăzute. Ben Graham a declarat că piața este o mașină de vot pe termen scurt și o mașină de cântărit pe termen lung. Dacă ați cumpărat companii bune la preţuri bune, iar prețurile scad, puteți fi siguri că în cele din urmă piața va realiza că acele companii merită să fie evaluate la un preț mai mare, iar în cazul puțin probabil că aceasta nu se va întâmpla, puteți aștepta colectand, în continuare, un flux tot mai mare de dividende.

Piața este destinată pentru a vă servi, nu pentru a vă informa

Ben Graham a avut un experiment de gândire pe care Buffett l-a folosit în mod frecvent. Imaginați-vă piața de valori ca fiind o singură persoană, hai să-i punem  numele dl Market, care este dispus și capabil să cumpere sau să vândă orice pachet de acţiuni pentru dumneavoastră. Dl Market este adesea rațional iar prețurile sunt rezonabile, dar, ocazional, el devine emoțional sau irațional și prețurile zboară sălbatic într-o direcție sau alta. Când el este rațional și nu are oferte mari, sunteți liberi să-l ignoraţi, cu alte cuvinte să aveţi răbdare, însă când dl Market este lacom, puteți vinde rapid, din prima. Pe de altă parte când simţiţi că este fricos, puteţi cumpăra cu un discount considerabil. Nu îi subestimaţi inteligența pentru că de obicei are dreptate, motiv pentru care cercetarea aprofundată și un cadru investițional solid sunt esențiale. Nu aşteptați de la el îndrumare cu privire la valoarea reală a lucrurilor, în schimb, uitați-vă la el pentru a vâna oportunități, atunci când prețurile sale se abat de la valoarea de bază.

Gândeşte pentru tine

Rumoare de investiții este peste tot. Programele de știri financiare sunt mai mult despre speculații decât despre investiţii. Într-un singur minut, experții acestor programe fac o analiză superficială indiferent de subiect. Rapoartele de brokeraj vorbesc mai mult despre promovare decât despre investiţii. Recomandările de cumpărare sunt mult mai multe decât cele de vânzare, deoarece recomandările de cumpărare generează profit pentru companiile de brokeraj iar cele de vânzare le tăie din profituri. Din punct de vedere inovativ, Wall Street este absolut remarcabil dar inovația financiară este mai mult despre vânzare decât despre crearea de plus valoare. Dacă cineva este foarte activ în încercarea de a vă vinde ceva, probabil nu ar trebui să cumpăraţi. Berkshire Hathaway nu a cumpărat nicio IPO în treizeci de ani (Iniţial Public Offering – Oferta Publică Inițială – este prima vânzare a stocului de către o societate privată pentru public. IPO-urile sunt adesea emise de către companiile mai mici, mai tinere care au nevoie de capital pentru a se extinde, dar pot fi, de asemenea, realizate de marile companii cu capital privat care doresc să fie tranzacționate în mod public). Warren Buffett spune că este extrem de improbabil ca din miile de stocuri de pe piață, cel mai atractiv preț să-l aibă unul vândut de către salariați care au cunoștințe solide în domeniu şi care controlează calendarul și prețul de vânzare. Condițiile de viață din Omaha, acolo unde locuieşte, l-au ajutat pe Buffett să ignore mult mai uşor rumoarea pieţii. El povesteşte că, in perioada în care a locuit la New York a avut uneori şi cincizeci de oameni in jurul său, care îi şopteau la ureche,  chiar înainte de prânz. Există oportunități de investiții mari, dar ele nu vor fi prezentate pe canalele de televiziune, nu vor apărea în rapoartele de brokeraj iar prietenii nu vor ști nimic despre ele. Va trebui să faci propriile săpături. Optimismul şi pesimismul sunt deopotrivă contagioase aşa cum sunt lăcomia şi frica.  Dacă nu ai puterea să reglezi intensitatea zgomotului care ajunge la urechile tale, probabil vei sfârşi prin a fi măturat de acesta. Într-o bulă de piață ca un balon de săpun, scepticii arată ca nişte idioţi iar lemmingii (rozătoare mici din regiunile nordice) ca niște adevărate genii, până când aceasta explodează. Nu trebuie să-ţi pese dacă vei fi considerat drept un idiot. Ignoră mulțimea iar la sfârşit tu vei fi cel care va câştiga.

Adoptă selectiv o poziţie contrară

Această regulă este strâns legată de cele spuse anterior. Uneori este mai bine să nu ignoraţi pur și simplu mulțimea pentru a vedea în ce direcţie aceasta se îndreaptă şi dacă nu cumva este mai bine să mergeţi în altă parte. Buffett cumpără de multe ori, atunci când lemmingii sunt de vânzare și vice-versa. Este greu să cumpăraţi ceea ce este popular și să vă aşteptaţi că aţi luat decizia corectă. Speculația este extrem de periculoasă atunci când pare a fi cel mai simplu lucru de făcut și după cum spune Buffett, piața întotdeauna plătește un preț mult prea mare pentru un consens vesel. El recomandă să fii fricos atunci când alții sunt lacomi și lacom atunci când alții se tem. Cel mai performant fond mutual pentru primul deceniu al anilor 2000, CGM Focus, a crescut cu o medie de 18% pe an, dar investitorul mediu a pierdut 11%. Incredibil, dar adevărat. Cum este posibil acest lucru? Fondul a crescut, iar investitorii s-au repezit să cumpere imediat după ce acesta a ajuns în sus. Apoi fondul a început să scadă, iar investitorii s-au călcat în picioare pentru a vinde, după ce deja se prăbuşise. Deci, pentru echilibru este benefic să aveţi stări de spirit contrare, de a cumpăra atunci când alții sunt de vânzare și de a vinde atunci când ceilalţi sunt dispuşi să cumpere. Dar nu fiţi contra doar pentru a fi contra. Uneori, piața este corectă şi acesta este motivul pentru care trebuie să vă faceţi bine temele, din timp. Cheia este să fiţi deopotrivă, contra și corecţi.

 Învață de la maeştrii

Mai sus am sugerat că este necesar un reglaj fin al zgomotului de fond al pieţei pentru că dacă îl reduci complet, va fi greu să înveţi, iar învățarea continuă este esențială pentru succesul în investiții. Deci, găsiţi un expert care are un portofoliu dovedit de performanțe ajustate în funcție de risc, atât în vremuri bune cât și în vremuri grele și care, în mod deschis și onest este dispus sa-şi împărtășască experienţa. Buffett este un bun început, dar mai sunt mulţi alţii. Buffett însuși a văzut înțelepciunea acestei strategii la o vârstă fragedă și direct din școală a dorit în mod special să lucreze pentru Ben Graham, singura persoană din lume de la care el a crezut că poate învăța cel mai mult. Sunt foarte puţini cei care vor avea privilegiul să lucreze direct pentru Buffett, chiar dacă toţi se oferă să facă acest lucru gratuit, așa cum si Buffett a procedat, la rândul său, cu Ben Graham. Spre exemplu, Berkshire Hathaway este atât de eficient încât, deși societățile sale angajează peste un sfert de milion de oameni, doar aproximativ două zeci dintre ei, cei mai buni, lucrează la sediul central. Dar puteți învăța multe de la el, în mod indirect. Acest articol este doar o mică fracțiune din ceea ce trebuie să învăţaţi. Vă recomandăm să începeţi cu rapoartele sale anuale, care nu sunt doar informative, ci şi de divertisment. Oricând puteţi învăța direct de la alți investitori mari. Încercați să vă găsiți propriul Buffett și să vedeţi dacă el sau ea este dispus/dispusă să vă fie mentor. Acest lucru nu este valabil doar pentru a deveni investitor la bursă ci pentru oricare ar fi cariera aleasa. Să identificaţi experții în domeniul pe care l-aţi ales, cei pe care îi admiraţi cel mai mult și care sunt dispuşi să vă împărtăşească propriile cunoştinţe. Construiți o relație solida cu acestia.

Evitați taxele inutile

Asemenea tuturor miliardarilor, Buffett a fost întotdeauna obsedat de eficiența fiscală. Când a împlinit vârsta de treisprezece ani el a depus prima declarație fiscală, solicitând o deducere de 35USD pentru bicicleta folosită pentru livrarea de ziare. De-a lungul anilor, averea şi bunurile deţinute au crescut, iar mărimea beneficiilor fiscale potențiale a crescut proporţional, astfel încât el a încercat să salveze de la plata impozitelor cât mai mult posibil. A învăţat în amănunt legile fiscale și le-a folosit în avantajul tău. A ştiut întotdeauna cum va fi impozitată o investiţie chiar înainte de a o cumpăra. A evitat câştigurile de capital pe termen scurt pentru că acestea sunt impozitate extrem sau s-a folosit de pierderile suferite pe termen scurt pentru a le compensa tactic. Dacă este posibil, structuraţi-vă activele, afacerea sau cariera pentru a sublinia câștigurile de capital, mai degrabă decât veniturile, care, în general, au rate de impozitare mai mari. Dacă aveți suficienți bani este extrem de util să vă asiguraţi asistență fiscală profesionistă, deoarece unele greșeli care ar putea fi ușor evitate pot deveni foarte scumpe. Rețineți, BUFFETT SPUNE SĂ EVITAŢI NU SĂ VĂ SUSTRAGEŢI! SĂ PLĂTIŢI TOATE TAXELE LEGALE CERUTE DE STAT DAR NU MAI MULT DE ATÂT!

Investeşte în tine

Buffett vorbește adesea studenţilor din universităţile de business şi uneori le dă următorul exerciţiu de gândire. Imaginați-vă că investiţi în unul dintre colegii dumneavoastră și astfel veţi obţine dreptul asupra unei cote de 10% din veniturile lui viitoare. Pe care dintre ei l-ai alege? Care sunt calităţile pe care acea persoană ar trebui să le aibă? El spune că cei mai mulți ar alege pur și simplu studentul cu cel mai mare IQ. Există, de cele mai multe ori o mare diferență între potențial și realitate. Ei bine, Buffett

l-ar alege pe cel care, în primul rând, nu este mulţumit de mediocritate, care este condus de dorinţa de a excela. Apoi cel ales ar trebui să aibe o mulțime de alte calităţi, cum ar fi generozitatea, integritatea și sociabilitatea. Scopul exercițiului este de a arăta studenţilor că abilitățile care trebuiesc a fi căutate nu sunt neapărat cele înnăscute ci mai degrabă cele pe care oricine şi le poate cultivă. Toată lumea are potențial sa devină o persoană în care merită să investeşti. Deci conștient alege să-ți dezvolți acele trăsături pozitive, pentru a-ți atinge potenţialul deplin şi pentru a deveni genul de persoană în care alții ar dori să investească. CEL MAI BUN LUCRU DIN LUME ESTE ATUNCI CÂND DECIZI SĂ INVESTEȘTI ÎN TINE, ASTFEL NU VEŢI CÂŞTIGA DOAR 10% DIN BENEFICIU CI VEȚI OBȚINE PROFITUL COMPLET. DE 100%.

Faceţi doar ceea ce vă asigură fericirea

Învăţăturile lui Warren Buffett trec uneori dincolo de domeniul investiţiilor. Una dintre cele mai bune sugestii ale sale este aceea de a face doar ceea ce îţi place. El nu este, cu siguranță, primul care dă acest sfat, dar cu siguranţă practică tot ceea ce predică. Una dintre biografiile lui Buffett este intitulată „Tap Dancing to Work” (aprox. „Atingerea dansului la locul de muncă”). Buffett ar citi mai degrabă rapoartele de venituri trimestriale decât să stea pe o plajă exotică în compania celebrităţilor si acesta este un motiv pentru care a devenit un investitor de succes. Pentru a fi un bun investitor este nevoie de multă stăpânire de sine. Pentru a atinge măiestria este nevoie de un efort imens, de disponibilitate, sacrificiu şi pasiune pe tot parcursul vieții. Buffett trăiește exact viața pe care şi-a dorit-o, pentru că a învesti este chemarea lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here