Recordul negativ al ultimilor opt ani: pentru prima dată numărul firmelor „şterse” din economie îl depăşeşte pe cel al companiilor create

0
2358
insolventa

Două statistici publicate de Registrul Comerţului la finalul acestui an arată că pentru prima dată în ultimii opt ani numărul firmelor nou înfiinţate este mai mic decât al celor radiate.

Astfel, în perioada ianuarie-noiembrie au fost puse pe picioare 100.137 de firme, dar au fost radiate peste 100.700 de companii. Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât în economie mai sunt şi firme cu activitate suspendată sau firme dizolvate, şi ele în număr de 42.000 în primele unsprezece luni ale acestui an.

Astfel, deşi numărul insolvenţelor scade, iar indicatorii macroeconomici plasează România în topul creşterilor la nivel european, viaţa companiilor locale arată un număr record de companii mici şi mijlocii care nu pot rezista în business. Deşi România are cel mai scăzut număr de firme per capita din Uniunea Europeană, iar politicile de susţinere a IMM-urilor s-au aflat în toate declaraţiile guvernelor de la Bucureşti, mediul de business nu primeşte suflu nou, iar jocurile sunt făcute de o mână de companii mari.

Un studiu Coface arată că peste 330.000 de companii din România au vânzări anuale de mai puţin de 100.000 de euro şi nu reuşesc să depăşească acest nivel. La polul opus, doar 260 de companii mari au afaceri anuale de peste 100 de miliarde de euro anual, ceea ce arată o dată în plus cât de polarizată este economia românească.

În primele unsprezece luni ale anului numărul de companii înfiinţate a scăzut cu 6%, în timp ce numărul firmelor radiate a crescut cu aproape 30%, arată datele de la Registrul Comerţului. În businessul românesc sunt în jur de 450.000 de companii cu o cifră de afaceri mai mare ca zero, iar 2015 a consemnat un record de vânzări pentru business cu un rezultat cumulat de 275 mld. euro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here