Următorul an va fi teribil: dobânzi mai mari şi o depreciere a leului până la aproximativ 4,8 lei/euro

0
1214

CFA România anticipează o creştere a deprecierii leului în următoarele 12 luni, până la 4,7929 lei/euro, un ROBOR la trei luni de 3,85%, potrivit Indicatorului de Încredere Macroeconomică abia lansat.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut în iunie 2018, faţă de luna anterioară, cu 2,2 puncte până la valoarea de 43,7 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 16,2 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/LEU, peste 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7210, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7929.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2019/iunie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,85%.

Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 90%, şi respectiv 84% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,85%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţă de 5 ani este de 5,24%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative.

Începând cu luna mai 2018, în cadrul sondajului au fost adăugate două noi întrebări şi anume:

Cum consideră participanţii la sondaj evoluţia primei de risc de ţara a României în următoarele 12 luni, precum şi valoarea anticipată pentru un orizont de 12 luni pentru prima de risc de ţara a României (prima de risc fiind măsurată prin valoarea CDS în USD pentru scadenţă de 5 ani).

În cadrul acestui exerciţiu, peste 81% dintre participanţi anticipează o majorare a primei de risc de ţară, iar valoarea medie anticipată a acesteia este de 115 bps (creştere cu aproximativ 20 bps faţă de valoarea actuală).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here