Uniunea Europeană avertizează Marea Britanie că „niciodată, niciodată, niciodată”, dupa sfârșitul anului 2020, nu-i va mai permite accesul pe piața sa, unică, fără încheierea unui acord comercial

0
1111
  • Piața unică a Uniunii Europene garantează libera circulație a mărfurilor, a capitalului, a serviciilor și a forței de muncă. Acestea reprezintă „cele patru libertăți” în cadrul blocului comunitar.
  • Populaţia totală a Uniunii Europene, care numără peste 500 de milioane de oameni, piața unică și libertatea neîngrădită de circulație a bunurilor și serviciilor reprezintă un avantaj major pentru companii.

Uniunea Europeană nu va face „niciodată, niciodată, niciodată” compromisuri cu privire la integritatea pieței sale unice în momentul negocierii acordului comercial cu Marea Britanie, potrivit negociatorului șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier.

„Nu va exista niciun compromis pe piaţa unică. Niciodată, niciodată, niciodată”, a spus Barnier la Queen’s University Belfast, luni seară. “Este principalul atu al Uniunii Europene “, a spus el. „Niciodată Uniunea Europeană nu va compromite, nu va slăbi şi nu va deschide piața să unică, niciodată”, a spus el.

Piața unică garantează libera circulație a mărfurilor, a capitalului, a serviciilor și a forței de muncă, „cele patru libertăți”, în cadrul Uniunii Europene. Cu o populație colectivă de peste 500 de milioane de oameni, consumatori, valoarea apartenenței la piața unică și circulația neîntreruptă a bunurilor și serviciilor reprezintă un element important pentru toate companiile din blocul comunitar.

Vineri, 31 ianuarie 2020, va fi momentul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aceasta va mai rămâne ca stat membru al pieței unice până la sfârșitul anului 2020, atât cât a fost stabilită „perioada de tranziție”.

Prin urmare, pana la sfârșitul anului, Marea Britanie și Uniunea Europeană vor încerca să încheie un acord comercial. Intervalul de timp este foarte scurt şi foarte ambițios, mai ales că Bruxelles-ul a avertizat deja, Londra, că relația comercială nu va mai fi aceeași, după Brexit.

Primul ministru irlandez, Leo Varadkar, a sugerat într-un interviu acordat luni, la BBC, că “in aceste negocieri comerciale post-Brexit, Uniunea Europeană va fi echipă mai puternică iar încheierea unui viitor acord va fi foarte dificilă”. Pe de alta parte, prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, este foarte optimist spunând că Marea Britanie poate „încheia afacerea” până la termenul autoimpus, sfârșitul anului 2020.

Vorbind la William J. Clinton Leadership Institute, Barnier a spus că, din păcate, în Marea Britanie nu au fost înţelese toate consecințele părăsirii blocului comercial.

„Părăsirea UE, părăsirea pieței unice, părăsirea uniunii vamale, este alegerea Marii Britanii care va trebui să suporte toate consecințele viitoare. Ceea ce am văzut în trecut și mai ales în ultimul an, este că multe dintre aceste consecințe au fost subestimate, în Marea Britanie sau nu au fost explicate foarte bine oamenilor “, a spus el. „Acum va trebuie să ne confruntăm cu realitatea și să rămânem obiectivi.”

Uniunea Europeană este deosebit de îngrijorată, in primul rând, de asigurarea unor „condiții concurențiale echitabile” atunci când vine vorba de Marea Britanie. De asemenea este preocupată de faptul că Marea Britanie ar putea adopta, în viitor, o strategie mult mai activă în privinţa acordarii de subvenții pentru afaceri, un regim fiscal mult mai lejer și o politică concurențială agresivă.

În acelaşi timp, Marea Britanie dorește, în mod clar, să mențină neingradit, comerțul cu bunuri și servicii, aşa cum a beneficiat până acum, ca membru al Uniunii Europene, însă Barnier a spus că acest lucru nu va fi posibil.

„Nu va exista nicio posibilitate de comerț neîngrădit între Uniunea Europeană și Marea Britanie, după Brexit. Vom controla cu stricteţe mărfurile, deoarece avem datoria, responsabilitatea, de a proteja consumatorii și companiile din spaţiul Uniunii Europene.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here