Un gigant media, chinez, stârneşte numeroase teorii ale conspirației după ce a afişat public, pe pagina sa web, că numărul real de decese înregistrate în urma infectării cu coronavirus este de 24.589 şi nu 304, aşa cum anunţă autorităţile comuniste.

0
1530

Tencent, compania multinațională de tehnologie care a dezvoltat WeChat, a anunţat sâmbătă, 01.02.2020, pe pagina sa web, că numărul real al persoanelor infectate cu coronavirus este de 154.023 iar cel al deceselor înregistrate de 24.589.

Programele de ştiri din Taiwan au preluat imaginea paginii web a Tencent, intitulată „Epidemic Situation Tracker”.

A doua azi, pagină web a Tencent a fost actualizată rapid pentru a reflecta cifrele anunţate oficial de 14.446 persoane infectate și 304 decedate, potrivit postului Taiwan News.

De atunci, numărul morţilor a crescut, în China, la 563, fiind confirmate, în ţară, 28.018 cazuri.

Imaginea care arată alăturat cifrele afişate pe ecran în zilele de 01 februarie şi 02 februarie, au fost distribuite pe scară largă în mediul online, stârnind nenumărate zvonuri conspirative.

Până acum, Compania Tencent nu a emis nicio declarație în acest sens alimentând şi mai mult speculațiile conform cărora Partidul Comunist Chinez ar ascunde adevărata imagine a pierderilor cauzate de virusul mortal.

Celelalte cifre, eronate sau scurse, au inclus un număr de 79.808 cazuri suspectate, de patru ori mai mult decât cele declarate oficial.

Pincong, un forum chinez care urmăreşte în special subiectele cenzurate, a comentat cifrele Tencent: „Nu știu dacă acest lucru este adevărat, dar este sigur că cifrele reale sunt mult mai mari (decât cele oficiale), pentru că majoritatea bolnavilor din Wuhan au transmis cereri de ajutor prin WeChat, acuzând spitalele că au refuzat să le admită. Prin urmare, acestea nu au fost luate în considerare în statisticile epidemice. Acest lucru este suficient pentru a arăta cât de gravă este situația reală.”

Cu toate acestea, există şi comentarii care sugerează că imaginile devenite între timp virale, ar fi putut fi modificate digital.

Pe de altă parte, există raportări primite din partea angajaţilor crematoriului din Wuhan, epicentrul virusului, care spun că au primit cadavre care nu au fost înregistrate în evidenţă oficială.

Între timp, au apărut şi filmări făcute de personalul spitalului din Wuhan care arată cadavrele depuse pe coridoare.

Guvernul chinez i-a redus la tăcere pe medicii din Wuhan care au vorbit în primele săptămâni ale epidemiei mortale, despre coronavirus.

După primul caz raportat la începutul lunii decembrie, considerat a fi o eroare, autorităţile chineze au avut nevoie de șapte săptămâni ca să recunoască gravitatea situaţiei şi să închidă orașul cu 11 milioane de oameni.

Amnesty Internaţional a condamnat utilizarea cenzurii și tuturor restricțiilor impuse de autorităţile chineze în încercarea de a controla informațiile difuzate în legătură cu focarul de gripă. În aceste condiţii, numeroase articole şi relatări ale mass-media au fost cenzurate, încă de la începutul crizei.

Directorul regional al Amnesty Internaţional, Nicholas Bequelin, a declarat: „Autoritățile chineze riscă să oprească informații care ar putea ajuta comunitatea medicală să abordeze coronavirusul și să ajute oamenii să se protejeze de expunerea la acesta. Faptul că unele dintre aceste informații nu sunt disponibile pentru toată lumea crește riscul și întârzie luarea unor măsuri concrete şi eficiente.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here