Un an foarte dificil pentru toti antreprenorii

antreprenoriat

La începutul fiecărui an Todd Hixon scrie un articol prin care încearcă să facă preziceri pentru noul an. Acestea nu sunt niciodată 100% corecte dar au darul de a expune nişte linii utile. Anul 2017 se pare că va avea mai multe piese în mișcare decât oricare altul. Economia SUA este aproape de începutul unui nou ciclu, nemulțumirea socială este extrem de puternică, schimbările economice se accelerează și noua administrație se ocupă mai mult cu filozofii radical populiste ale căror detalii nu sunt încă foarte clare. „Eu văd mai mult un risc de scădere decât o oportunitate de creștere”, spune Hixon.

Forțele care conduc globalizarea puterii şi principiul “câștigătorul ia totul” vor împinge economia înainte. O nouă revoluție IT, bazată pe inteligenţă artificială, practic va accelera reducerea locurilor de muncă, iar conectivitatea sporită a IoT (Internet of Things) va accelera reorganizarea muncii. Tehnologia medicală va da naștere medicinei personalizate, care va începe să livreze tratamente magice, celor care îşi vor putea permite prețul.

Grafic: investing.com
Grafic: investing.com

Lumea actuală, interconectată, se dovedește a fi un mediu propice şi pentru cei cu gânduri nu tocmai curate. Termenul „confidenţialitate” este depăşit. Criminalitatea informatică, este o pandemie aflată în continuă în creștere. Terorismul este tot mai frecvent iar ISIS recrutează acum fanatici de pe internet. Ştirile false răspânditei pe reţelele de socializare şi hackerii guvernului rus care au alimentat WikiLeaks, este posibil să fi înclinat balanța alegerilor în S.U.A.

În acest moment, în mod naiv, încrederea în puterea economică a S.U.A este pozitivă. Bursa de valori flirtează cu indicele Dow Jones în jurul valorii de 20.000, ceea ce reprezintă un nivel extrem de ridicat. Încrederea consumatorilor este aproape de nivelul atins acum 13 ani iar încrederea în micile afaceri este deasemenea în creștere, acum, după alegeri. Economia se simte bine, creșterea promisă a fost respectată, șomajul este aproape de limita inferioară, iar datoria publică este redusă.

În câteva zile, în SUA va debuta mandatul unui președinte populist, al cărui partid controlează Congresul. Preşedintele Trump a fost ales în baza unor promisiuni extrem de grandioase dar totodată foarte vagi, de îmbunătăţire a situaţiei celor afectaţi de economia informațională globalizată, reducând însă o mare parte din agenda liberală avansată de președintele Obama. Donald Trump promite schimbări dramatice în economia SUA, în sistemul de sănătate, în relaţiile comerciale şi de securitate cu alte state și multe altele.

Din perspectiva mediului de afaceri, multe dintre propunerile viitoarei administraţii Trump vor fi benefice. Ratele mai mici de impozitare a companiilor și noile reglementări vor fi de un real ajutor. Cheltuielile de infrastructură și taxele mai mici vor stimula cererea, în cazul în care Congresul va decide să suporte toate măsurile de extindere a deficitului. Abrogarea programului Obamacare va elimina sancțiunile cu care mulți angajatori se confruntă, în cazul în care nu oferă angajaţilor beneficii de sănătate.

Noul președinte și majoritatea echipei sale, chiar dacă duc lipsă de experiență guvernamentală promit rapida reorganizarea sistemului de sănătate, al celui de impozitare, a politicii comerciale, precum și reglementarea mediului de afaceri, printre altele. Ce ar putea fi rău în toate acestea?

Politicile care atrag electoratul se pot dovedi a fi extrem de dificil de implementat. Marea Britanie este un exemplu limpede. Britanicii au votat pentru a ieși din Uniunea Europeană în iunie 2016, pentru o politică comercială populistă, similară cu cea a lui Trump de renegociere sau reziliere a Acordului NAFTA şi de neratificare a Pactului Pacific Trans și pentru negocierea de noi acorduri comerciale bilaterale. Brexit, așa cum este numit, a fost un concept popular, dar se dovedește a fi foarte complex și greu de pus în practică, aşa cum ne dovedeşte demisia unui ambasador britanic la U.E., total nemulţumit. Pe piețele valutare, valoarea monedei Marii Britanii cu implicare directă în economie, este cotată cu 20% mai puţin decât era cu un an în urmă.

„Nu doresc să fiu cinic” spune Hixon. „Donald Trump va fi preşedintele nostru, iar eu vreau ca el să aibe succes, pentru binele tuturor. O nouă perspectivă adesea produce schimbări pozitive. Cu toate acestea, el a făcut promisiuni foarte mari bazei partidului său politic, profund nemulțumite. Problemele pe care le va aborda sunt foarte dificile și complexe pentru că va trebui să lupte împotriva unei uriaşe inerții. Economia și piețele merg deja bine şi va fi foarte greu să îmbunătăţească cifrele actuale. Un pas greșit al administrației Trump ar putea produce nemulțumire socială, în cazul în care baza partidului se va simţi trădata. Intrarea într-un război comercial, la nivel global ar duce la pierderea multor locuri de muncă şi implicit la un număr mai mic de persoane cu asigurare de sănătate deci la multe alte nemulțumiri sociale, pierderea încrederii generale în mediul de afaceri datorată în special pierderii locurilor de muncă şi în cel mai rău caz intrarea într-un nou război sau chiar într-un schimb nuclear, toate aceste fiind foarte posibile, din punctul meu de vedere”

Ce pot face, în această situaţie, antreprenorii? Vor trebui să-şi asigure stabilitatea afacerii și se diminueze, pe cât posibil, riscul financiar.

Acum, când economia merge bine și sentimentul este pozitiv, este un moment excelent pentru a forţa obţinerea stabilităţii fluxului de numerar.

Oferiţi reduceri pentru angajamentele pe termen lung pe care le aveți sau supralicitaţi pentru a obţine altele noi.

Optaţi pentru investiții care se vor amortiza rapid în favoarea celor care ar putea oferi un randament mai mare dar într-un interval de timp mai lung.

Construiţi o rezervă de lichidități și păstraţi-o în deplină siguranţă.

Negociaţi o linie de credit înainte ca sa aveți probleme cu banca.

Restructuraţi şi fluidizaţi afacerile. Vindeţi afacerile marginale și activele pentru care aveţi ofertă și puneţi banii deoparte.

În cazul în care nu ați făcut-o deja, fixaţi-vă planul de îngrijire a sănătății, pentru următorul an.

Reduceţi riscul prin amânarea investițiilor fără de care puteţi trăi și păstraţi angajamentele pe termen scurt.

Schimbaţi fluxul de resurse de la dezvoltarea de produse complet noi către îmbunătățirea produselor existente, în special pentru îmbunătățirea marjelor de profit.

În cazul în care depindeţi de un furnizor străin, căutaţi soluţii de back-up sau o alternativă internă, ca o acoperire împotriva întreruperii schimburilor comerciale.

 În cazul în care o parte din afacere este profitabilă pentru că beneficiază de reglementări care o protejează, pregătiți-vă pentru schimbare. Dacă veți face acest lucru bine, îi veţi putea surprinde pe ceilalţi competitori din piaţă, veţi tulbura afacerile și la final veţi încheia pe o poziție mult mai puternică.

Nu în ultimul rând, nu vă construiţi, anul acesta, sediul nou, strălucitor, mult visat.

„Sper că următorii câțiva ani să se dovedească a fi foarte buni, însă eu nu pot ignora riscul. Nu există probleme sau explicaţii, cum că vremea este prea geroasă, spre exemplu… Problemele apar atunci când oamenii nu sunt pregătiți. Acesta este un an de strângere laolaltă pentru iarnă și de speranța că va veni o primăvară timpurie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here