Țeapa din SUA: O companie deținută de Digi a fost dată în judecată de un grup de afaceriști americani. Acestia acuza ca au fost deposedati de bani și firme

0
1914

William Hawkins, liderul grupului american, este inițiatorul acțiunii. Acesta a precizat că în urmă cu 10 ani a intrat pe piața serviciilor de telecomunicații din Ungaria, că a investit bani într-o tehnologie inovatoare, dar că a rămas fără niciun beneficiu, fiind păcălit de cetățeanul maghiar Laszo Borsy, dezvăluie RISE Project.

Din grupul în care au investit americanii se numără și i-TV, o companie de cablu cumpărată în 2008 de grupul RCS-RDS. Totul s-a desfășurat fără ca Hawkins și ceilalți americani să își dea consimțămîntul în calitate de acționari majoritari.

Conform justiției din Virginia și reconfirmat de Curtea de Apel a Statelor Unite, Hawkins trebuie să primească 1,8 milioane de dolari. Însă  acest verdict nu a dus la plata despăgubirilor din cauza unor tertipuri de a lui Borsy, patronul maghiar, care a redirecționat compania către RCS-RDS/DIGI.

Hawkins a revenit cu o altă plîngere în care a specificat faptul că firma care activează puternic în România știa de verdictul dat de justiția de peste Ocean. Cu toate acestea, l-a ignorat.

Hawkins mai spune că a încercat de-a lungul ultimilor ani să-și recupereze banii însă structura de proprietate neclară din spatele DIGI Kft, firma maghiară din grupul RCS-RDS, a fost o piedică de netrecut. 

“Apoi însă, în 2016, OCCRP, RISE Project și EurActiv România au publicat Internet Ownership Project . Proiectul, finanțat de Knight Foundation și de German Marshall Fund Black Sea Trust, a dezvăluit și clarificat structura opacă de proprietate a DIGI” specifică americanii în plângere.

Hawkins și partenerii săi i-au dat din nou în judecată pe Borsy și i-TV și au inclus și celelalte firme din grupul RCS-RDS în lista companiilor care trebuie să plătească compensația acordată în 2007 de curtea din Virginia.

Reclamanții cer ca judecătorii să impună grupului RCS-RDS/DIGI și interdicția de a folosi tehnologiile software și configurațiile hardware care le-au aparținut înainte de preluarea i-TV de către furnizorul de internet.

Ioan Bendei administrator al RCS-RDS a declarat că nu poate da detalii despre acest subiect: “N-aș putea să vă spun pentru că nu m-am ocupat eu de problemă. Trebuie contactat departamentul juridic. Eu sunt plecat din țară.”

Problemele pe care reprezentanții RCS-RDS/DIGI  le au cu justiția nu reprezintă o noutate. Ioan Bendei, unul dintre administratorii RCS-RDS, a fost pus sub acuzare de DNA pentru dare de mită.

Procurorii îl acuză că i-ar fi dat 3,1 milioane de euro lui Mitică Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. În schimbul banilor, Dragomir ar fi favorizat RCS-RDS în obținerea contractului pentru drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I. Ioan Bendei a închis telefonul în momentul în care i-a fost solicitat și un punct de vedere privind dosarul DNA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here