Statul român a încheiat anul 2017 cu cel mai mare deficit bugetar (raportat la PIB) de după criză

0
1577

Datele provin de la Ministerul de finanțe, pentru fiecare an, ele  suferind ajustări ulterioare în varianta Eurostat.

Eurostat trece în dreptul României un deficit de 3% din PIB pe anul 2016, nu de 2,41% aşa cum a spus guvernul la acel moment.

În ciuda unei creşteri foarte puternice a PIB, execuţia bugetară este surprinzător de slabă. Colectarea impozitelor este sub nivelul prevăzut iniţial în legea bugetului, cu excepţia contribuţiilor de asigurări şi a impozitului pe salarii – ceea ce este perfect explicabil având în vedere creşterea salariilor bugetarilor cu 22%.

Veniturile fiscale sunt sub planificarea bugetară. Ele au crescut cu 2,8%, mai puţin chiar decât rata inflaţiei de 3,3%! În termeni reali, statul a colectat mai puţine impozite în 2017 decât în 2016. Paradoxal, cum ziceam, având în vederea creşterea PIB nominal de 10,6%, respectiv a PIB real de 6,1%.

Încasările din TVA au crescut cu 3,6% faţă de 2016, adică s-au menţinut aproape constante în termeni reali. Încasările din TVA au scăzut ca importanţă în PIB de la 6,8% în 2016 la 6,4%.

Încasările din impozitul pe profit sunt mai mici chiar decât cele de anul trecut (14,7 mld faţă de 15,4 mld)! De la 2% din PIB la 1,7% din PIB.

Din păcate, cheltuielile bugetare au avut alt trend. Cheltuielile de personal au depăşit consistent nivelul planificat iniţial, iar acest lucru a fost parţial compensat prin tăierea investiţiilor.

Banii europeni reprezintă 2% din PIB şi aproape 7% din veniturile bugetului. Aceste subvenţii europene, tăierea investiţiilor şi veniturile nefiscale, cu caracter excepţional, au stat la baza încadrării în ţinta de deficit.

În anul 2018 guvernul mizează tot pe venituri excepţionale, precum cele din vânzarea de apă grea sau licenţele de telefonie 5G. Pe baza unor venituri ocazionale, nu este tocmai indicat să faci cheltuieli permanente, mărind pensiile şi salariile, cheltuieli care, nu sunt chiar atât de “permanente”. În esenţă, creşterea deficitului bugetar din cauza creşterii salariilor a impulsionat consumul, ceea ce a alimentat importurile. Statul român a folosit banii contribuabilului român pentru a crea locuri de muncă în Germania sau Turcia.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here